Izvor: Blic, 05.Avg.2016, 16:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dragan Čović sit kafana

Predsedniku HDZ BiH Draganu Čoviću više ne pada na pamet da se, pored institucija, sastaje u kafanama.

- Neću više nikad dozvoliti da ijedan službeni sastanak bude u takvom okruženju – poručio je Čović u Mostaru, na konferenciji za medije, nakon što je odbacio dogovor Milorada Dodika i Bakira Izetbegovića o mehanizmu koordinacije postignut u motelu „Barka“ u Istočnom Sarajevu.

Za taj sastanak Čović kaže da nije bio pozvan, dok na pitanje zbog čega >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nije došao na ručak sa Izetbegovićem u resoran „Orahovica“ kod Konjica, tvrdi da nije bio usaglašen termin, ali da je spreman na nove razgovore.

Govoreći o zamerkama na sastanak Dodika i Izetbegovića, Čović je rekao da nije problem što se selo, već što se „neko pokušao igrati mišljenjem treće strane, a to ne može, jer su osetljive stvari“. Poručio je da zahtevi HDZ da se kantoni ugrade u mehanizam koordinacije moraju da budu poštovani i dodao da mu je to, u telefonskom razgovoru, obećao i lider SNSD i RS Milorad Dodik.

- Na sastanku je puno maski palo. Samo nekoliko dana pre bile su oštre crvene linije koje su postavljali jedni drugima, a onda se donese strateška odluka „dvojica protiv trećeg“ - rekao je Čović.

Na njegovu konstataciju da je politička kriza evidentna i da parlamentarna većina u FBiH i na nivou BiH postoji samo od sednice do sednice, poslanik SDA u PS BiH Senad Šepić lideru HDZ odgovara – izađi iz takve vlasti.

- Znate da je Čović bio jedan od ključnih zagovornika podnošenja aplikacije BiH za članstvo u EU. U isto vreme, svojim potezima je radio sve da taj proces što više uspori. Tako se najvećim delom ponašaju i ostali lideri parlamentarne većine. Jedino oko čega se oni mogu dogovoriti jeste raspodela pozicija i zaduženje BiH – kaže Šepić.

Na konstataciju da nastupa kao poslanik opozicije, a ne jedne od vladajućih partija, Šepić kaže da nije opozicija, ali da „ne može da brani nešto što nije ispravno“.

Komentarišući spremnost Dodika da prihvati zahteve HDZ, što znači odstupanje od dogovora sa Izetbegovićem, Šepić kaže da i to pokazuje da dogovor dvojice lidera „nije hio iskren“ i da u prvom planu nije bio evropski put BiH, već kredit MMF.

Dva lica

Politička analitičarka Ivana Marić primećuje dva lica u ponašanju Dragana Čovića.

- Njemu sada smeta kafana i što je jedna od strana izostavljena iz dogovora, a sećamo se nedavne ignorisanje volje Mladena Ivanića u vezi sa objavom rezultata popisa. Čovićeve i Izetbegovićeve kancelarije nalaze se na pet metara jedna od druge, a centrala SDA je na 500 metara od Predsedništva BiH. Ne vidim razlog da se dogovori prebacuju u kafane, kako zbog bezbednosti i neozbiljnosti, tako i zbog plaćanja računa – kaže Marićeva.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.