Izvor: Blic, 29.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dozvola „mačji kašalj“

BANJALUKA - Na osnovu uredbe o osnivanju visokoškolskih ustanova u RS, Komisija za licenciranje Ministarstva prosvete i kulture RS izdala je rešenja za devet privatnih fakulteta u RS o ispunjenju uslova za rad. Na osnovu tog rešenja, ti fakulteti će dobiti licencu, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Licence čeka osam privatnih fakulteta

Komisija za licenciranje Ministarstva prosvete i kulture RS još utvrđuje uslove rada za Univerzitet primenjenih nauka u Doboju, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Nezavisni univerzitet za političke i društvene nauke u Banjaluci, Koledž za industrijski i poslovni menadžment „IBKoledž" u Prijedoru, Visoka škola „Koledž zdravstvene nege" u Bijeljini, Visoka škola poslovnog menadžmenta „Primus" u Gradiški, Visoka škola za uslužni biznis u Sokocu, Visoka škola za preduzetništvo i biznis u Prijedoru i Visoka škola „Pravo" u Bijeljini.

Procedura utvrđivanja uslova za početak rada traje za još osam privatnih fakulteta u RS. Do sada se nije desilo da je Komisija za licenciranje utvrdila da neki fakultet u RS nije ispunio uslove iz uredbe. Inače, svi državni fakulteti u Srpskoj su pre mesec dana dobili dozvolu za rad na osnovu koje su mogli da raspišu konkurs za upis novih generacija.

Podsetimo, uredba o osnivanju visokoškolskih ustanova, između ostalog, propisuje da svaki fakultet u RS mora da ima najmanje 50 odsto stalno zaposlenih profesora, vlastiti prostor, sanitarni čvor na svakih 50 studenata, jednu učionicu sa najmanje 20 kompjutera, pristup internetu na svakih 300 studenata, biblioteku sa najmanje 3.000 naslova stručne literature...

U resornom ministarstvu objašnjavaju da se još nije desilo da je zahtev za dobijanje dozvole za neki od fakulteta trajno odbijen, već je samo od pojedinih fakulteta zatraženo da budu uklonjeni nedostaci, ali u predviđenom zakonskom roku.

„Međutim, to ne znači da će svi fakulteti koji u narednom periodu zatraže dozvolu za rad nju i dobiti", kažu u Ministarstvu.

Kako objašnjavaju, na osnovu izveštaja Komisije za licenciranje ministar u roku od 30 dana donosi rešenje o utvrđivanju ispunjenosti uslova za početak rada neke od visokoškolskih ustanova.

„Fakulteti koji dobiju dozvolu za rad podnose zahtev za upis u registar visokoškolskih ustanova. Međutim, ako se studijski programi izvode bez dozvole za rad oni se ne smatraju univerzitetskim ili stručnim studijem niti se njihovim završetkom stiču akademska zvanja", kažu u Ministarstvu.

Fakulteti koji ne podnesu zahtev za izdavanje dozvole za rad ili u propisanoj proceduri ne dobiju dozvolu za rad, zakonski su dužni da obezbede već upisanim generacijama da završe studije, ali ne mogu upisivati nove generacije studenata.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.