Dok jedni na posao čekaju decenijama, drugi se lako zaposle: Najtraženiji profesori matematike i fizike

Izvor: Blic, 03.Mar.2017, 17:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dok jedni na posao čekaju decenijama, drugi se lako zaposle: Najtraženiji profesori matematike i fizike

Naspram građana koji godinama, pa čak i decenijama tavore na biroima, u RS ima i onih koji se na evidenciji nezaposlenih ne zgreju duže od par dana.

Prema podacima Zavoda za zapošljavanje (ZZZ) RS, od ukupno 38.150 osoba koje su lane pronašle posao, 2.890 je do zaposlenja došlo u roku od mesec dana.

Među njima je bilo i onih koji se na evidenciji nezaposlenih nisu zadržali duže od jednog dana.

Analiza Zavoda za zapošljavanje pokazala je da se sa visokom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << stručnom spremom, najbrže zapošljavaju profesori matematike i fizike.

– Oni na zaposlenje u proseku čekaju oko dva meseca. Pofesori nemačkog jezika prosečno čekaju šest, profesori biologije sedam, lekari devet, a diplomirani inženjeri građevinarstva oko deset meseci – kaže viši stručni saradnik za informisanje u ZZZ Vedrana Milinković.

Kad je reč o srednjoj stručnoj spremi, lane su do posla najbrže dolazili finansijski radnici i ekonomisti, maturanti gimnazije, mehaničari i mašinski tehničari, ugostitelji. Marko S. iz Banjaluke je posao našao za nepunu sedmicu dana.

– Završio sam ekonomsku školu i prijavio se na evidenciju nezaposlenih, verujući da zadugo neću naći posao. Međutim, prevario sam se, jer sam se u istoj sedmici zaposlio u struci – kaže naš sagovornik.

U agencijama koje posreduju pri zapošljavanju susreću se sa situacijama da se kandidat zaposli istog dana kad se i prijavio za posao.

– Jedna kandidatkinja je poznavala talijanski jezik, što je bio preduslov za jedno radno mesto. Spojili smo je sa poslodavcem, koji ju je istog dana zaposlio, a taj radni odnos potrajao je više od devet godina – kaže direktor agencije „Spektar“ Banjaluka Miroslav Vukajlović.

Dodaje da najveće šanse za zapošljavanje imaju osobe koje poseduju tražena znanja i veštine potrebne tržištu.

Na posao lane čekali do mesec dana

Stepen stručne spreme  Osobe

NK    282

PK     25

KV     899

SSS   1.040

VKV  9

VŠS   22

VSS   612

ukupno       2.889

Čekaju i po 40 godina

“Čekalica” na posao sa najdužim stažom u RS je daktilograf iz Vlasenice, koji već punih 40 godina overava karton, a koji se,  praktično, direktno iz školske klupe preselio na biro za zapošljavanje.

Po vremenu provedenom na birou, gotovo u stopu ga prate jedan Paljanin i jedan Fočak, koji su na evidenciji po 37 godina. S druge strane, u RS zbog smrti godišnje bude izbrisano više od 500 ljudi, starosti od 52 godine, pa naviše.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.