Dodikov sin dobio tri miliona maraka

Izvor: Blic, 23.Apr.2009, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodikov sin dobio tri miliona maraka

BANJALUKA - Premijer RS Milorad Dodik potvrdio je juče da je firma "Frut-eko" Laktaši, čiji je suvlasnik njegov sin, dobila od Investiciono-razvojne banke RS kredit od tri miliona KM. Reagujući na primedbe opozicionih narodnih poslanika, Dodik je rekao da je sve urađeno u skladu sa zakonom.



"Ta firma je od jula do danas uplatila 125.000 KM na ime kamata. Zasadili su 160.000 sadnica jabuke i izgradili su hladnjaču od 2.000 tona za hlađenje voća. Ponosan sam na >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << svog sina i posao kojim se bavi. Bolje to nego da je ovde, u Banjaluci, neki klošar ili narkoman", prokomentarisao je Dodik. On smatra da je fer i korektno što je dat kredit toj firmi i da je neopravdano očekivati da neko ne može dobiti kredit iz IRB RS zato što pripada njegovoj porodici.

Opozicioni poslanici tvrde i da je gro kredita plasirano u Laktaše, Gradišku i Banjaluku, a da je istočni deo RS zapostavljen. "Kreditna politika IRB RS je puna nepotizma. Između ostalih, kredite su dobili sin, brat i zet premijera RS Milorada Dodika", prokomentarisao je šef poslaničke grupe SRS Milanko Mihajlica.

Poslanik SNSD Ilija Vujičić, čija je firma "Flor" Čelinac dobila 900.000 KM kredita od IRB RS, optužio je Mihajlicu za "reketiranje". "To mediji pišu. Bolje bi bilo da objasniš kako menjaš automobile i kako ti ljubavnica živi na visokoj nozi", reagovao je Vujičić.

Predsednik NSRS Igor Radojičić upozorio je poslanika Vujičića na rečnik, a Mihajlica je podsetio da su medijski napisi o reketiranju netačni što je utvrdio i skupštinski odbor za odbranu bezbednost. "Po Banjaluci se priča da u IRB ima reketiranja, odnosno da za odobrenje kredita traže 20 odsto od tog iznosa. Priča se i da ste dali kredit nepostojećem preduzeću", naveo je Mihajlica.

Ministar finansija RS Aleksandar Džombić optužio je Mihajlicu da "laže". "Ništa od toga što ste rekli nije tačno. Nema reketiranja u IRB, vi ste reketaš", izjavio je Džombić.

Do zaključenja ovog izdanja poslanici nisu glasali o informaciji o poslovanju Investiciono-razvojne banke RS u 2007.

Rodbinski krediti

U raspravi i poslovanju IRB RS u 2007. opozicija je zamerila da se krediti iz fondova IRB RS mahom dodeljuju rodbini ljudi koji su u vlasti, narodnim poslanicima iz vladajuće koalicije ili vlasnicima preduzeća koji su "bliski sa Vladom RS".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.