Izvor: Blic, 13.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik: Srpska nije genocidna

BRATUNAC, SREBRENICA - U Bratuncu i Srebrenici juče je obeležena 15. godišnjica stradanja Srba u Podrinju. Mada još ne postoji precizna dokumentacija i nisu ažurirani spiskovi svih Srba koji su stradali na prostoru BiH, pouzdani podaci su da je na širem području srednjeg Birča i Podrinja ubijeno 3.282 Srba.

Samo u napadu muslimanske vojske na sela Zalazje, Biljače, Sase i Zagoni na Petrovdan, 12. jula 1992. godine, za jedan dan ubijeno je 69, a zarobljeno 30 srpskih vojnika i >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << civila od kojih se 19 još vode kao nestali.

U okviru obeležavanja godišnjice stradanja podrinjskih Srba, parastos na bratunačkom vojničkom groblju, a potom i liturgiju i parastos u hramu Pokorova presvete Bogorodice u Srebrenici, služio je episkop zvorničko-tuzlanski Vasilije. On je i ovom prilikom pozvao na praštanje, ali i nezaborav, ističući da „pomirenja ne može biti bez pravde".

– Mnoge majke još plaču, a mnoge porodice su potpuno nestale. Rat donosi zlo i mržnju među narodom. Saosećamo i sa onima koji na drugi način slave Boga i koji su pretrpeli žrtve - rekao je vladika Vasilije, naglašavajući da svi zločinci treba da odgovaraju, ma kom narodu pripadali, a ne da se samo okrivljuje srpski narod.

Nakon duhovne akademije u porti srebreničke crkve, na gradskom trgu u Bratuncu govorili su premijer RS Milorad Dodik, predsjednik BO RS Pantelija Ćurguz i Brano Vučetić iz Bjelovca kod Bratunca, kome je u jednom danu ubijena cela porodica. Premijer Dodik naglasio je kako dolaskom želi da oda poštu postradalim nevinim ljudima sa ovog prostora.

- Ovo je dokaz da je i u Republici Srpskoj bilo majki koje su plakale i da te majke, braća, sestre imaju pravo na to da na ovaj način obeleže stradanje najmilijih i kažu da je u BiH bio rat u kome su svi stradali, da u tom ratu da nije bilo bilo agresora, već da su ginuli ljudi koji su branili svoj dom. Zato nas boli činjenica da oni iz sveta, koji nam često govore o pravdi, nisu prisutni ili nisu poslali svoje izaslanike da nam pokažu kako poštuju i žrtve naroda koji je takođe stradao. Ne želimo da umanjimo stradanja drugih, ali bih voleo da je bar neko od međunarodnih predstavnika koji je bio 11. jula u Srebrenici, i ovde prisutan. Hoćemo kao sav civilizovan svet da se i naše žrtve cene i poštuju. Republika Srpska nije genocidna, ona je otadžbina stradalih i ona ima pravo na svoj život. Ne može se desiti da RS bude ukinuta. Ako hoće da razgovaraju o Bosni, onda moraju biti svesni da ima Bosne samo ako ima i Republike Srpske, rekao je premijer Dodik.

Sećanju na stradanja Srba u Podrinju su, osim porodica poginulih i oko 2.000 građana, prisustvovali i predstavnici Vlade, Boračke organizacije, Saveza logoraša, Organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila RS, predstavnici stranaka i delegacije opštinskih i boračkih organizacija istočnog dela RS. Skupu u Bratuncu nije prisustvovao niko od zvaničnika Federacije BiH i međunarodnih predstavnika.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.