Izvor: Blic, 05.Sep.2016, 17:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodela lovišta „Tetrijebu“ naljutila LU „Borja“: Lovci u svađi, srne stradaju

Međusobne optužbe za krivolov i uništavanje infrastrukture u lovištu, koju su donedavno skupa gradili, samo su neka od obeležja tihog rata teslićkih lovaca.

Dok se lovci u Tesliću svađaju, u lovištu „Javorova“ stradalo je oko 25 grla srneće divljači. Rezultati laboratorijske analize su pokazali da životinje obolevaju od jake infekcije želuca i creva, koja dovodi do malokrvnosti i opšte slabosti, a naposletku i uginuća životinje.

Svađa je počela pre >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dve godine kada se lovačko udruženje „Borja“ podelilo na dva tabora. Oko 200 nezadovoljnih lovaca tada je napustilo „Borju“ i osnovalo udruženje „Tetrijeb“.

Podela je, međutim, donela samo još veće sukobe, a posebno kada je novoformirano udruženje od Ministarstva poljoprivrede dobilo teslićko lovište „Javorova“ na desetogodišnje upravljenje.

- Mi postojimo od 1947. godine, a oni od „juče“. Mi imamo imovinu, a oni nemaju i Ministarstvo donese odluku da su oni za jedan bod bolji od nas - žali se Savo Radić, predsednik „Borje“.

On ističe da od ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Steve Mirjanića nikada nisu dobili rešenje o dodeli lovišta „Javorova“, iako su bili učesnik konkursa.

Na taj način im je, smatra, onemogućeno pravo na pokretanje sudskog spora.

- Dobili smo samo obaveštenje da je lovište dodeljeno „Tetrijebu“ na deset godina. To je mućka i zato smo angažovali advokate iz Doboja i Banjaluke - dodaje Radić.

Ministar Stevo Mirjanić kaže da je za čitavu proceduru dodele lovišta u RS bio zadužen njegov zamenik Goran Zubić, koji tvrdi da je sve urađeno u skladu sa zakonom. Ipak, dokumentaciju o dodeli lovišta je spreman dati javnosti na uvid samo po zahtevu suda.

- Upravni inspektor je tokom vanrednog nadzora utvrdio da su procedure provedene u skladu sa propisima – rekao je Zubić i dodao da se zbog dodele lovišta već vode sudski sporovi u još nekoliko opština Srpske.

Članstvo uslov za lov

U lovačkom društvu „Tetrijeb“ nisu želeli komentarisati svađu sa bivšim kolegama, iako su potvrdili da ih ima.

- Sa lovnom sezonom krećemo prvi vikend posle izbora i uslov za lov u lovištu „Javorova“ će biti članstvo u našem udruženju „Tetrijeb“ - poručuje predsednik upravnog odbora udruženja Zoran Ilinčić kolegama iz „Borje“.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.