Đaci uče u kasarni

Izvor: Blic, 27.Mar.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đaci uče u kasarni

ISTOČNA ILIDŽA - Osnovna škola „Petar Petrović Njegoš", koja administrativno pripada opštini Istočna Ilidža, već 11 godina je podstanar u susednoj opštini Istočno Novo Sarajevo. Više od 500 učenika ove škole nastavu pohađa u improvizovanim učionicama u zgradi nekadašnje kasarne „Slaviša Vajner Čiča" u Lukavici.

- Kada smo nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma napustili Ilidžu kasarna nam je ponuđena kao privremeno rešenje. Nažalost i danas smo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << tu - kaže direktor škole Smilja Kovač i podseća da je škola „Petar Petrović Njegoš" na Ilidži, koja je reintegracijom pripojena Sarajevu, osnovana 1966. godine.

Iako se obrazuju u uslovima koji „ni izbliza ne zadovoljavaju pedagoške standarde" učenici škole „Petar Petrović Njegoš" su, po uspehu, bolji od svojih vršnjaka u susednim školama, pa i mnogih u RS.

- O savremenim kabinetima ne možemo govoriti, ali možemo o odličnom uspehu naših đaka od kojih polovina na nastavu dolazi autobusom jer stanuju na priličnoj udaljenosti - ističe Kovačeva. Ona istovremeno hvali i svoje kolege koji su, kaže, vlastitim trudom uspešno uključili školu u sve reformske tokove."

Na razne načine zaposleni u OŠ „Petar Petrović Njegoš" su uspeli da za potrebe svojih učenika obezbede bogatu biblioteku, nabave veći broj računara i da u prostorijama kasarne, u kojoj su „pregradili sve što se moglo pregraditi", naprave i kabinet informatike, dostupan svakom đaku.

Sve dosadašnje vlade RS su bile upoznate sa problemom i statusom škole „Petar Petrović Njegoš". Prema rečima Kovačeve bilo je i zvaničnih razgovora, pa i obećanja koja su, u okviru svoje moći, bili spremni podržati opština Istočna Ilidža i Skupština grada Istočno Sarajevo. Međutim, naglašava ona sve je ostalo na pokušaju i obećanjima zbog čega smo i dalje tu gde jesmo.

Aktuelna vlada je, ipak napravila korak više i, sa svim što je već uradila opština Istočna Ilidža, skoro je izvesno da će, možda, čak iduće školske godine učenici škole „Petar Petrović Njegoš" ući u potpuno nove prostorije.

Za novu školu dva miliona

- Vlada RS je za početak već odobrila 500.000 KM, a opština Istočna Ilidža oko milion, što uključuje i lokaciju u Dobrinji I na kojoj bi, na površini od oko 1.700 kvadrata, trebalo da bude izgrađena nova školska zgrada - objašnjava Kovačeva, uverena da će kamen temelja biti položen čim krene građevisnka sezona.

Inače, prema procenama za izgradnju nove škole biće potrebno oko dva miliona KM.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.