Đaci saobraćajci brinu o vršnjacima

Izvor: Blic, 28.Mar.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đaci saobraćajci brinu o vršnjacima

Iz osnovnih škola „Petar Petrović Njegoš" i „Sveti Sava" sedam dečaka i pet devojčica, članova saobraćajnih sekcija, biće angažovano u školskim patrolama. Formirane su dve patrole malih saobraćajaca koje će brinuti o bezbednosti svojih vršnjaka. Planirano je da đačke patrole počnu sa radom za Dan grada - 22. april, a do tada će trajati njihova obuka.

Od 2008. patrole u još dve škole

Predsednik Saveta za bezbednost saobraćaja, koji je pokretač >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << formiranja učeničkih policijskih patrola, kaže da planiraju osnivanje timova i u drugim školama. „Nastojaćemo da sledeće godine još dve škole dobiju patrole, ako se rad ovih koji sada počinju pokaže korisnim", rekao je on.

„Ako neko pogreši i prekrši bilo koji propis, upozoriću ga da to ne sme da radi i objasniti mu kako bi trebalo da se ponaša u saobraćaju. Oduvek sam hteo da vidim kako je biti policajac i jedva čekam da počnem da patroliram oko svoje škole", oduševljen je učenik šestog razreda OŠ „Petar Petrović Njegoš" Vuk Radujković. On će, sa još pet kolega iz svoje škole, brinuti da njegovi vršnjaci budu bezbedni i da u blizini škola više ne bude saobraćajnih nesreća. Njegova vršnjakinja Željana Ilić kaže da je „bez teškoća i brzo naučila sve propise".

„Volela bih da jednog dana postanem policajac. Sada ću moći da opomenem sve drugare koji ne poštuju pravila da moraju da se paze", kaže ona.

Bez obzira na dobro poznavanje propisa, po rečima predsednika Saveta za bezbednost saobraćaja Zorana Sredića, mnogi učenici iz ove dve škole ne ponašaju se u skladu s njima.

„Zato smo formirali školske saobraćajne patrole. Njihove saobraćajne sekcije su bile najaktivnije, a osim toga - OŠ 'Sveti Sava’ je na regionalnom putu pa su učenici u stalnoj opasnosti", kaže Sredić. On dodaje da će osnovce obučavati pripadnici saobraćajne policije i da neće raditi samostalno, ali će ličnim primerom pokazati drugim kako bi trebalo da se ponašaju. Osim toga, mali policajci će imati pravo da upozore sve koji krše pravila, pa čak i vozače, jer imaju policijsku opremu i uniformu.

Nastavnik OŠ „Petar Petrović Njegoš" Muhamed Musić, koji vodi saobraćajnu sekciju, kaže da učenici već sada znaju mnogo propisa, a da će nakon obuke biti potpuno spremni za posao.

„To su deca koja su postigla najbolje rezultate na takmičenjima, a položiće ispite i dobiti potvrdu da mogu raditi u blizini svojih škola. Mislim da će mnogo doprineti sigurnosti svojih vršnjaka jer će mnogi, kada vide decu u uniformi, više paziti", nada se Musić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.