Direktorka primala platu, a vrtić ne radi

Izvor: Blic, 04.Feb.2009, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Direktorka primala platu, a vrtić ne radi

KOSTAJNICA – Tokom poslednje četiri godine v.d. direktorke Dečjeg vrtića „Kestenko" iz Kostajnice Milja Maksimović primala je platu iako ovo obdanište ni dana nije radilo. Milja je bila vaspitačica, za v.d. direktorku imenovana je odlukom tadašnjeg opštinskog parlamenta 28. decembra 2004. Da stvar bude još apsurdnija, Milja je imenovana na ovu funkciju pre nego što je vrtić uopšte oformljen, a Statut ustanove usvojen je 16. septembra 2005.

U međuvremenu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << od imenovanja pa do danas vrtić nije proradio, deca u njemu nikad nisu ni bila, a direktorka je redovno svakog meseca iz opštinskog budžeta primala platu. Doduše, kako sama kaže „simboličnu”, jer je do unazad dva meseca ta plata bila 360 KM, a u poslednja dva, povećana je za 100 maraka. „Sve je to bilo po zakonu i ne smatram da u tome ima nešto loše”, kaže direktorka vrtića koji godinama zjapi prazan. Ona tvrdi da je sve vreme vredno radila i prikupljala donacije, redovno pohađala seminare, a da je u zgradi vrtića do 2004. neko vreme radilo tekstilno preduzeće „Pounje”. „Kad su oni napustili zgradu, objekat je ostao bez nadzora, sve je devastirano i uništeno. U međuvremenu se pojavila američka organizacija 'Coci’, čija je ukupna donacija za vrtić bila oko 60.000 KM. Donacija je jednim delom u novcu, a jednim u materijalu za rekonstrukciju objekta, dečjim krevetima, stolicama, stolovima i posteljini”, kaže Milja Maksimović, sugerišući da još treba rekonstruisati krov, podove, opremiti kuhinju i igralište za decu.

Ona kaže da je, tokom adaptacije objekta, nadgledala radove, a raspisala je i konkurs da bi se tačno utvrdilo koliko roditelja bi bilo zainteresovano za upis dece u vrtić septembru ove godine. „Vrtić može da primi od 50 do 60 mališana” kaže Maksimovićeva i nada se da će sbiti dovoljno broj zainteresovanih kako bi ustanova počela sa radom.

Načelnik Kostajnice Marko Čolić kaže da je vrtić bio u funkciji do početka poslednjeg rata i da od tad ne radi. „Do sad nismo imali prave statističke podatke o tome koliko bi dece išlo u vrtić. Bivša vlast je imenovala v.d. direktorku pod izgovorom da tu treba neko ko će rukovoditi i nadgledati rekonstrukciju. To je izmišljeno zaposlenje, s obzirom da je izlišno i smešno postavljati nekog na mesto direktora, a da objekat godinama ne funkcioniše. U stvari, bivši načelnik Drago Bundalo postavio je Milju Makismović za v.d. direktora da bi u skupštinskom preglasavanju imao glas njenog supruga, radikala, koji je tad bio odbornik u opštinskom parlamentu" kaže Čolić. On tvrdi kako je Milji Maksimović „naredio da u roku od tri meseca - do 31. marta, evidentira koliko bi dece išlo u vrtić". „Prvi zadatak je da se utvrdi koliko bi dece išlo u vrtići, odredi realna cena i to saopšti roditeljima u predugovoru koji bi se sklapao između njih i vrtića. Objektivna cena bi bila oko 120 KM. Ako bude zainteresovanih može se napraviti jedna grupa od 14 do 28 mališana, a onda će opđtina uložiti još oko 20.000 KM za završetak svih radova da bi vrtić bio otvoren „, rekao je Čolić i najavio da će nakon toga biti raspisan konkurs za direktora. Ako ne bude zainteresovanih, Čolić najavljuje mogućnost da zgrada vrtića bude iznajmljena za drugu namenu pa „više neće biti ni vrtića ni v.d. direktora".

Bundalo: Prikupljene donacije

Bivši načelnik Kostajnice Drago Bundalo kaže da je tadašnja opštinska vlast zatekla zgradu vrtića u ruševnom stanju, pa je zgrada data fabrici „Pounje" na privremeno korišćenje. „Posle toga smo se odlučili da formiramo vrtić, a da bi ga formirali morali imenovati v.d. direktora. Tako su u međuvremenu značajna donatorska sredstva dobijena od Luteranskog saveza i američke organizacije 'Coci’, pa je vrtić osposobljen da funkcioniše", kaže Bundalo. On tvrdi da je od v.d. direktorke, koja je primala platu dok vrtić nije radio, „opština imala mnogo više koristi kroz prikupljene donacije, u odnosu na troškove za plate koje su joj isplaćene".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.