Dijelovi grada blokirani zbog nepotrebnih semafora

Izvor: BanjalukaLive.com, 11.Sep.2014, 20:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dijelovi grada blokirani zbog nepotrebnih semafora

Članovi Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja Banjaluka, kao i brojni vozači, smatraju da u gradu postoje nepotrebni semafori koji praktično guše saobraćaj. Kako su istakli, jedna od lokacija na koju se vozači posebno žale je Ulica knjaza Miloša, na dionici od "Lesnine" do marketa "Interex" u naselju Lazarevo, na kojoj u dužini od oko dva kilometra postoji čak pet semafora, pišu "Nezavisne novine". Taj peti semafor je pušten u funkciju tek prije nekoliko dana, na raskrsnici >> Pročitaj celu vest na sajtu BanjalukaLive.com << ulica Knjaza Miloša i Kojića put, a gotovo svakodnevno su na njemu uočljive kolone od više vozila, što usporava saobraćaj. Milenko Jaćimović, inženjer saobraćaja i predsjednik Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja Banjaluka, kazao je kako svjetlosna saobraćajna signalizacija, pogotovo postavljena na udaljenosti od nekoliko stotina metara, pravi više štete nego koristi. "Što je veći broj vozila na jednoj saobraćajnici semafori su lošije rješenje. U takvim slučajevima se pribjegava regulisanju saobraćaja znakovima, ponajviše znakom izlazak na put sa pravom prvenstva prolaza, kao i izgradnjom manjih kružnih tokova", rekao je Jaćimović. S druge strane, nadležne gradske službe tvrde kako se u Odsjek za saobraćaj niko od vozača nije žalio na spomenute semafore, te da tvrdnja da su gužve ogromne nije tačna. "Ujutru i popodne je povećan intenzitet saobraćaja u ulicama Knjaza Miloša i Branka Popovića, ali ne u mjeri da se može govoriti o velikim gužvama i zastojima", navode iz Gradske uprave. Dodaju da se u zoni navedenih semafora nalazi veliki broj školskih ustanova, vrtića, pijaca i ostalih sadržaja koji privlače veliki broj pješaka, te je prelaz preko saobraćajnice riješen semaforima. Petar S., vozač sa dugogodišnjim iskustvom, kaže kako su određene ulice u gradu zakrčene, te da ih izbjegava po cijenu da drugim putem pređe mnogo veću kilometražu. "Majke Jugovića, Aleja svetog Save, Bulevar cara Dušana, te Knjaza Miloša su vjerovatno najgore ulice u gradu. Semafori su na svakih 200 metara, a zeleno svjetlo toliko traje da iz kolone u kojoj zna biti preko 10 auta proći uspiju dva ili tri", rekao je on.

Nastavak na BanjalukaLive.com...






Povezane vesti

Žale se na velike saobraćajne gužve

Izvor: BanjalukaLive.com, 12.Sep.2014, 14:14

Vozači koji svakodnevno prolaze Karađorđevom ulicom u naselju Lauš traže rasterećenje saobraćaja na ovoj dionici puta zbog saobraćajnih gužvi koje su svakim danom sve veće. "Prava katastrofa je u jutarnjim i poslijepodnevnim časovima kada ljudi odlaze, odnosno vraćaju se sa posla kući....

Nastavak na BanjalukaLive.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BanjalukaLive.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BanjalukaLive.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.