Decenija i po bez učenika

Izvor: Blic, 08.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Decenija i po bez učenika

FOČA - Područna škola na Prijeđelu nije u funkciji od početka rata. Đaka u njoj odavno nema, a vremenski uslovi, rat i nesavesni prolaznici učinili su da škola iz dana u dan propada. Radnici Šumskog gazdinstva „Maglić" već nekoliko godina koriste prostorije škole na Prijeđelu za svoje poslove jer je njihov objekat u toku ratnih dejstava potpuno izgoreo.

Uprava ŠG „Maglić" zainteresovana je da kupi ovu školu, a predlog je upućivala na tri adrese: Osnovnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << školi „Veselin Masleša", opštini i Ministarstvu prosvete, ali još nema odgovora.

Direktor ŠG „Maglić" Spomenko Stojanović kaže da bi nekadašnja škola koristila radnicima ovog preduzeća, a da bi novac dobijen od njene prodaje mogao da se usmeri u rekonstrukciju i saniranje postojećih, funkcionalnih školskih objekata.

- Školu na Prijeđelu smo zatekli prilično devastiranu. Adaptirali smo dve prostorije za naše namene, ali ostali delovi škole propadaju. U planu ulaganja imamo odobrena sredstva, a pošto tražimo trajno rešenje za sedište RJ „Vrbnica", rodila se ideja da tu školu kupimo. Tako bismo učestvovati u vašoj akciji „Pomozimo školama" jer bi se sredstvima od prodaje ove škole mogla da pomogne rekonstrukcija drugih škola. Bila bi šteta da ovaj objekat propadne jer se nalazi na interesantnoj lokaciji - nadomak nacionalnog parka, uz magistralni put - zaključuje Stojanović i dodaje kako uprava ŠG „Maglić" traži da se ponovo uvede voda jer je pre devastiranja škola imala uredne vodoinstalacije.

Šef RJ „Vrbnica" Veselin Vidojević ističe da je školska zgrada na Prijeđelu u veoma lošem stanju i ukoliko se ubrzo ne bude uložilo u rekonstrukciju, „moglo bi da dođe do njenog potpunog propadanja".

- Škola jeste državna imovina, ali je i ŠG „Maglić" državno preduzeće, tako da ne bi trebalo da bude zakonskih prepreka za realizaciju ovog predloga - naglašava Vidojević.

Predlog o prodaji poznat je i upravi škole „Veselin Masleša", čija je područna škola na Prijeđelu. Direktor ove škole Žarko Vuković kaže da je upućen predlog Ministarstvu, ali da odgovora još nema.

- Pre nekoliko godina Šumarstvo se obratilo sa predlogom da kupi školu za svoje potrebe, a mi smo taj predlog uputili Ministarstvu prosvete. U međuvremenu je došao novi zakon, po kojem škole pripadaju opštinama. To je sada u proceduri, pa ćemo videti šta će biti. Mi đaka gore nemamo od početka rata, a ni sredstava da školu rekonstruišemo – objašnjava Vuković.

Žiro-račun za pomoć školama

Preduzeća, institucije i građani koji žele da pomognu školama u RS donaciju mogu da uplate na žiro-račun 551-001-00016050-88, račun posebnih namena - opšti račun, koji je Ministarstvo prosvete RS otvorilo u „Novoj banjalučkoj banci". U rubrici „svrha doznake" obavezno treba uneti tekst „Pomozimo školama u RS".

Ruina bez inventara i prozora

Od početka ratnih dejstava škola nije u funkciji. U njoj je boravila vojska, inventar je uništen, a prozori polupani. Po završetku rata, zbog oštećenja i neuslovnosti, nekoliko đaka iz ovog područja nije moglo da pohađa nastavu u prostorijama ove škole, a tako je i danas. Iz Prijeđela u obližnje škole ide svega nekoliko učenika i to na Popov Most i u Mješaja, pa uprava OŠ „Veselin Masleša" nema interes da obnovi ovu područnu školu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.