Dali krv i bratimili se

Izvor: Blic, 10.Okt.2008, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dali krv i bratimili se

BANJALUKA - Cupkajući s noge na nogu, nervozno lomeći prste i oznojenih dlanova, članovi našeg kolektiva jutarnji kolegijum juče ujutro zamenili su sastankom u hodniku Zavoda za transfuziju krvi Banjaluka.

Dok se diskutovalo o razlo­zima za ovaj poduhvat, da li je reč o dva slobodna dana ili pravoj humanosti, pristigli su i sportisti koji su u velikom broju podržali našu akciju i pokazali da su mnogo hrabriji. Nervozu nežnijeg dela „EuroBlica" je izazvalo i testiranje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koje je trebalo obaviti pre gla­vnog zadatka, a muški deo trudio se da dosetkama o bockanju i krvarenju otera strah, što koleginica, što svoj...

Međutim, zbog stresne profesije kojom se bavimo, nekolicina uopšte nije mogla dati krv, pošto ima problema s niskim ili previsokim krvnim pritiskom, anemijom... Našu razočaranost donekle je pomelo pojavljivanje proslavljenih boksera Draženka Ninića i Gorana Delića, koji su napravili pravu pometnju i među medicinskim osobljem.

Muškarci nisu propuštali priliku da se fotografišu, a žene koje izbegavaju boks mečeve iskoristile su momenat da uživo odmere čelične pesnice. Istovremeno, medicinski tehničari Dražu su izazivali na megdan, ali samo zato što su bili sigurni da sa iglom u veni nije u mogućnosti da im parira. Vidno raspoložen, taze otac Draženko dobacivanja nije uzimao za zlo.

- Nekoliko puta sam poklonio krv, ali ovo je prvi put da krv dajem u Banjaluci. S načelnicom Zavoda dogovorili smo da ćemo slične akcije organizovati kada se budu dešavale veće sportske manifestacije - rekao je Draža.

Njegov kolega Goran Delić dragocenu tečnost do sada je darovao devet puta.

- Nažalost, ne mogu češće da se odazivam akcijama jer mnogo vremena provodim na pripremama. Kad god sam u prilici, to činim i nije mi važno ko je organizator i kome je krv namenjena - rekao je bokser Goran Delić.

Dragan Pastir iz Rafting kluba „Kanjon” dodao je da se raftingaši odazivaju svakoj akciji darivanja krvi, ali samo ako informacija stigne u pravo vreme do njih.

- Došli su momci koji su odličnog zdravstvenog stanja - rekao je Pastir.

Među najbrojnijim bili su banjalučki padobranci, a predsednik Padobranskog kluba „Banjaluka” Duško Grmuša rekao je da ranije nije bilo prilike da organizovano daruju krv.

- Zahvalni smo vam što ste pokrenuli ovu humanu akciju. Obećavamo da ćemo se svaki put odazvati, i to u još većem broju - rekao je Grmuša. Uprkos svim problemima, uspeli smo da prikupimo 30 doza dragocene tečnosti, a rezultat ovog druženja s humanim ciljem bilo je na kraju dana i bratimljenje raftingaša, padobranaca i boksera.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.