DUDAKOVIĆ U SRBIJI PONOVO VIDI NEPRIJATELJA “Svaki Bošnjak treba da se pripremi za rat!”

Izvor: Blic, 16.Jan.2017, 17:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DUDAKOVIĆ U SRBIJI PONOVO VIDI NEPRIJATELJA “Svaki Bošnjak treba da se pripremi za rat!”

Ratni komandant Petog korpusa tzv. Armije RBiH Atif Dudaković pozvao je Bošnjake da se pripreme za rat.

Skandalozne ratnohuškačke poruke i obećanja da će se, kako je rekao, lično angažovati na “umrežavanju” onih koji su spremni za otpor “velikosrpskoj agresiji”, dugogodišnji osumnjičenik za najteže ratne zločine počinjene nad Srbima, ali i Bošnjacima iz nekadašnje Autononome pokrajine Zapadna Bosna, izrekao je proteklog vikenda u Luksemburgu.

Tamo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << se Dudaković, protiv koga Tužilaštvo BiH, inače, već više od deset godina vodi istragu zbog stravičnih zločina koje su jedinice pod njegovom komandom počinile nad zarobljenim srpskim i bošnjačkim civilima i vojnicima, pojavio kao specijalni gost na javnoj tribini koju su pojedina bošnjačka udruženja i nevladine organizacije organizovali na temu “Da li je genocid sudbina Bošnjaka”.

- Otvoreno ću reći da svaki Bošnjak sa 17 godina mora sebi kupiti uniformu, čizme, vreću za spavanje, ranac i - kraj priče! Kao što imamo fizičku kulturu, radnu kulturu, kulturu ishrane, mi moramo razvijati kulturu pamćenja i kulturu odbrane – rekao je Dudaković okupljenima, koji su svaku njegovu reč pozdravljali burnim aplauzom.

Osumnjičenik za najteže ratne zločine u svom zapaljivom govoru prvo se obrušio na nedavnu proslavu Dana RS, zatim na aktuelno rukovodstvo Srbije, koje je nazvao “četničkim vojvodama”, a kao odgovor na “pretnje”, koje, navodno, stižu prema BiH, Dudaković je obećao svoj lični angažman na “odbrani zemlje”.

- U entitetu RS slave početak rata, kada su najavili genocid. Atif Dudaković se borio protiv agresora na svoju zemlju i budem li trebao sutra, neka znaju da ću se opet boriti! Postavlja se pitanje hoće li postojati kritična masa patriota da odbrane Bosnu?! Ima je, i ta snaga se vidi. Ja sam došao ovde među vas da vam otvoreno kažem da ću raditi na našem umrežavanju - poručio je Dudaković.

Predsednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila RS Nedeljko Mitrović, komentarišući za “EuroBlic” navedeni ratnohuškački govor penzionisanog bošnjačkog generala, tvrdi da ga to ni najmanje nije iznenadilo s obzirom da, kako kaže, maratonska krivična istraga protiv Dudakovića još nije završena.

– Šta treba očekivati od čoveka koji je već više od decenije osumnjičen za najteže ratne zločine, a protiv koga optužnica još nije podignuta? Normalno je da takvo ponašanje Tužilaštva BiH Atif Dudaković jedino može da razume kao podstrek njegovom daljem ekstremizmu i kao jasnu poruku da se zločin isplati – kaže Mitrović.

Član Skupštine Boračke organizacije RS Mihajlo Parađina nazvao je “stravičnim” poruke koje je sa govornice u Luksemburgu poslao ratni komandant Petog korpusa bošnjačke vojske.

- Neverovatno je da neko ko je još davnih dana trebalo da bude smešten iza rešetaka slobodno putuje po svetu i otvoreno huška svoje sunarodnike na nove sukobe. U zemlji apsurda kakva je BiH i ovakve stvari su, kao što vidimo, nažalost moguće – kaže Parađina.

Slučaj za anale

Prema saznanjima “EuroBlica”, istraga koja se od septembra 2006. vodi protiv Atifa Dudakovića najobimniji je predmet u istoriji pravosuđa u BiH.

Osim rekordne dužine trajanja istrage, predmet “Dudaković” najobimniji je i po broju prikupljenih dokaza koji su protiv osumnjičenog dostavljeni Tužilaštvu BiH.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.