Izvor: Blic, 05.Nov.2016, 16:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cvijanović: Netačne i neozbiljne izjave o dogovoru Šarovića sa MMF

Predsednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da su netačne, neodgovorne i neozbiljne izjave lidera SDS Vukote Govedarice i poslanika ove stranke u parlamentu BiH Aleksandre Pandurević da je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović postigao dogovor sa MMF o uvođenju plavog dizela.

Cvijanovićeva je istakla da su predstavnici MMF apsolutno protiv korištenja budžetskih sredstava BiH u tu svrhu.

- Jasno su rekli njemu, kao >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << što su rekli i nama, da se podsticaji i subvencije za poljoprivredne proizvođače moraju izdvajati iz entitetskih budžeta, onako kako su i usvojeni u njihovim parlamentima. Zato SDS sad forsira ideju da se, kako kažu, plavi dizel obezbedi preko akciza za gorivo, izdvajanjem pet feninga za poljoprivredu, a onda bi tu podršku zvali plavim dizelom u skladu sa svojim predizbornim obećanjima - rekla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da ni o tome nisu postigli nikakav dogovor sa MMF, niti je to bilo moguće, jer predstavlja odstupanje od Pisma namere, ali i obaveze prema Evropskoj banci za obnovu i razvoj /EBRD/.

- Zato je gospodinu Šaroviću jasno rečeno da se MMF može izjasniti tek nakon što takav predlog dobije u pisanoj formi, kao i da bilo kakav predlog o utrošku tih pet feninga koji nisu doznačeni za auto-puteve mora biti usklađen sa ustavnim nadležnostima - navela je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da bi bilo najbolje da Šarović, umesto što Pandurevićeva i Govedarica "bacaju narodu prašinu u oči", objasni javnosti šta je to navodno dogovorio sa MMF i na koji način SDS namerava uvesti plavi dizel preko akciza, pošto je poznato da MMF ne dozvoljava da se u tu svrhu koriste budžetska sredstva BiH.

- Neka nam, dakle, kaže da li je to moguće učiniti oduzimanjem dela od već definisane namenske akcize za puteve i auto-puteve s obzirom na obaveze koje imamo prema EBRD ili, na primer, od onih namenjenih za zdravstvo, s obzirom na reforme koje su definisane sa Svetskom bankom - rekla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da "genijalci" iz SDS trebaju objasniti javnosti i to ako su slučajno osmislili uvođenje dodatnog povećanja ili nameta na građane, koje bi onda nazvali podrškom poljoprivrednicima.

Premijer Srpske je napomenula da bi ih trebalo pitati i da li u Federaciji BiH uopšte postoji registar poljoprivrednih proizvođača koji bi bio osnova za podelu regresiranog goriva.

- Trebalo bi ih pitati i da li je uslov iz Pisma namere i Reformske agende izvršen ako se samo bave namenskim akcizama za auto-puteve, ali ne i onim koje su namenjene podršci zdravstvu. Njihov predlog oko navodnog uvođenja plavog dizela preko akciza za gorivo je apsolutno neodrživ i bez logike, jer oni ne razumiju da je koncept plavog dizela koncept oslobađanja od dela troškova, a ne koncept nameta, gde se nešto uzme, a onda vrati onima od kojih je uzeto - objasnila je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da se koncept plavog dizela temlji na oslobađanju dela troškova poljoprivrednih proizvođača i dobijanja regresiranog goriva, a koncept koji SDS nudi podrazumeva nešto sasvim suprotno – da se opterete svi građani uključujući i poljoprivredne proizvođače, pa da im se onda da, odnosno vrati ono što im je uzeto.

- Dakle, Pandurevićeva i Govedarica prodaju narodu maglu, a deluje mi da bi se Mirko Šarović najradije izvukao iz te priče, jer mu je sve to već objasnio i MMF - ponovila je Cvijanovićeva.

Ona nije želela posebno komentarisati, kako je rekla, besmislice koje je juče iznela Pandurevićeva.

- Mogu jedino da joj poručim da ako želi opstanak SDS onda je bolje da prestane da brani svoje partijske drugove i glumi njihove portparole, jer svako koga je ona branila i čiji je portparol do sada bila, politički je ili sahranjen ili potpuno izblamiran - zaključila je Cvijanovićeva.

Pročitajte još:

Vlada Republike Srpske plavi dizel za poljoprivredne proizvođače u Srpskoj obezbeđuje još od 2013. godine, jer se dogovor na nivou BiH u Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje nije mogao postići zbog unutrašnjih neslaganja u FBiH.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Cvijanović: Netačne izjave o dogovoru Šarovića sa MMF

Izvor: Nezavisne Novine, 05.Nov.2016

BANJALUKA - Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da su netačne, neodgovorne i neozbiljne izjave lidera SDS Vukote Govedarice i poslanika ove stranke u PS BiH Aleksandre Pandurević da je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović postigao dogovor...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.