Izvor: Blic, 26.Dec.2017, 18:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čović: Ne znam da li će biti “Dejtona 2”, o budućnosti BiH treba da odlučuju domaće snage

Članovi Predsedništva BiH su u kontekstu političkog tona i retorike tokom poslednjih nekoliko meseci bili daleko od onog što je potrebno BiH, ocenio je danas u Sarajevu predsedavajući Predsedništva BiH Dragan Čović.

Čović se tokom božićnog prijema kod kardinala vrhbosanskog Vinka Puljića, ostvrnuo na rad Predsedništva BiH u protekloj godini, ističući da pred ovom institucijom nema nijedan završen posao.

- Uticaj tri člana Predsedništva u političkom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << životu BiH je bitan i ako na pravi način ne šaljemo zajedničke poruke, onda imamo stanje kakvo danas imamo. S te strane apsolutno nikako ne možemo biti zadovoljni - rekao je Čović.

On se osvrnuo na rad Parlamentarne skupštine BiH, ističući da već dugo nema parlamentarne većine, te da je tokom godine bila borba za svaku novu sednicu i svaku tačku dnevnog reda i kako okupiti poslanike da podrže neku ideju.

- Savet ministara je nešto pokušavao, ali je to daleko od onoga što smo trebali zajedno uraditi da smo imali jedinstven stav parlamentarne većine oko reformi koje smo sami sebi stavili u zadatak - smatra Čović.

Predsedavajući Predsedništva BiH rekao je da tokom 2018. godine moraju biti rešena pitanja preostala u ovoj godini, kao što su Izborni zakon, usvajanje budžeta, te mnogi drugi reformski zakoni, što bi bio preduslov da se početkom maja krene sa korektnijom izbornom kampanjom koja neće biti kopija onoga što je rađeno poslednjih pet-šest meseci.

- Izbori će biti, to je sasvim izvesno, a kako ćemo organizovati i implementirati izborne rezultate, to je opet do nas i zavisi o tome šta želimo od BiH - dodao je Čović.

On je izrazio uverenje da će tokom 2018. godine biti malo više mudrosti svih onih koji vole BiH, i koji se, kako je rekao, "vole busati u prsa kroz određene vidove patriotizma" da na praktičan način pokažu da BiH funkcioniše kao normalna zemlja, u kojoj će tri konstitutivna naroda do kraja biti ravnopravna.

Predsedavajući Predsedništva BiH kaže da ne zna da li će biti Dejtona dva ili tri, ali da snage unutar BiH moraju da odlučuju kakva će zemlja biti.

- Budemo li se vezali za potrebe sveta onda ćemo doživeti sudbinu mnogih koji danas na različite načine traže svoj opstanak i budućnost u odlukama Saveta bezbednosti ili Skupštine UN - naglasio je Čović.

On je izrazio uverenje da je BiH daleko iza te faze, ali da je neophodno sve ono što se javno govori poslednjih godina o ravnopravnosti tri naroda ugraditi u Ustav i zakone koji iz njega proizilaze.

- Onda nam neće trebati nikakvi novi Dejtoni - zaključio je Čović.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.