Brčko ostaje pod supervizijom

Izvor: Blic, 04.Nov.2009, 06:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brčko ostaje pod supervizijom

Banjaluka - Supervizor za Brčko Rafi Gregorijan obustavio je sve pripreme za svečanost zatvaranja supervizije u Distriktu, iako se očekivalo da će odluka o njenom ukidanju biti donesena sredinom meseca. Naime, Gregorijan je potvrdio za „EuroBlic” da je obavestio predsednika Arbitražnog tribunala da nisu ispoštovane sve obaveze iz Konačne arbitražne odluke, a kao glavnog krivca etiketirao je Republiku Srpsku.

„Osim što svojevoljno nije ispunila obaveze >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u skladu sa Konačnom arbitražnom odlukom i što je odbila da prihvati odluku visokog predstavnika, RS je usvojila i plan kojim bi uspostavila nadležnost nad sistemom prenosa električne energije kroz Distrikt, što je oblik ozbiljnog nepoštovanja Konačne arbitražne odluke. Proces zatvaranja supervizije može se nastaviti samo ako i kada RS prihvati svoje obaveze u skladu sa Konačnom arbitražnom odlukom koja je obavezujuća za sve strane”, navodi Gregorijan.

On kaže da su Skupština Distrikta, država i FBiH postupile u skladu sa odlukama visokog predstavnika, a da su Vlada i NS RS odbacile nametnuta rešenja i odbile da ih objave u „Službenom glasniku RS”, „što predstavlja kršenje zakona same RS”.

Gregorijan podseća da je u junu obavestio UO Saveta za primenu mira da nakon usvajanja ustavnog amandmana o Brčkom i drugih reformi, institucije Distrikta „funkcionišu efikasno i po svemu sudeći trajno”, što je jedan od uslova iz Konačne arbitražne odluke za okončanje supervizije.

„U to vreme moja preporuka je bila da bi se odluka o okončanju supervizije mogla doneti u novembru, ako bi entiteti i država ispunili obaveze. Da je sveukupna situacija ostala onakva kakva je bila u junu i da su entiteti ispunili svoje obaveze na vreme, stekli bi se uslovi na osnovu kojih bih mogao da obavestim Arbitražni tribunal da su entiteti u potpunosti ispunili svoje obaveze”, navodi Gregorijan.

On naglašava i da entiteti u proteklih deset godina nisu želeli da reše pitanja izmirenja međusobnih dugovanja, državljanstva građana Distrikta, snabdevanja strujom i dodele sredstava od sukcesije, zbog čega je visoki predstavnik nametnuo određena rešenja. Deo obaveza koji se odnosi na sredstva od sukcesije i izmirenje međusobnih dugovanja, po njegovim tvrdnjama, rešen je sredinom septembra, dok su država i entiteti jedino imali obavezu da u svojim službenim glasnicima objave odluke visokog predstavnika. Objavljivanje ovih odluka, tvrdi Gregorijan, omogućilo bi mu da obavesti Tribunal da su entiteti ispunili svoje obaveze i da da preporuku PIK-u da donese odluku o okončanju supervizije do kraja godine.

Odluke nametnute u septembru

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko nametnuo je 18. septembra set zakona koji su trebalo da omoguće donošenje odluke o zaključenju supervizije sredinom novembra. Nametnuti zakoni odnose se na pitanja promene državljanstva građana Distrikta, snabdevanje strujom i na podelu sredstava od sukcesije bivše SFRJ. Republika Srpska odbila je objavljivanje nametnutih odluka u „Službenom glasniku RS”, a samim tim i njihovo sprovođenje.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.