Izvor: Blic, 09.Okt.2016, 09:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bosanski Petrovac ignoriše nacionalni ključ: Bošnjaci glasali za Srbe, Hrvati za Bošnjake i tako redom

Opština Bosanski Petrovac je lokalna zajednica u kojoj, najverovatnije, vlada najveći politički pluralizam u celoj Bosni i Hercegovini.

Čak 12 od 13 stranaka koje su prijavile učešće na lokalnim izborima u ovom gradu, prema trenutnom stanju, ući će u sastav budućeg Opštinskog veća.

Prema poslednjim podacima u Opštinskoj izbornoj komisiji Bosanskog Petrovca, koji još nisu konačni, čak 12 od 13 političkih stranaka koje su učestvovale na izborima u ovoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << opštini činiće sastav budućeg Opštinskog veća.

Tako će Opštinsko vijeće Bosanskog Petrovca u naredne četiri godine popunjavati predstavnici: SDA, SNSD, DNS, Socijalističke partije (SP), Naše stranke, DF,SDA, DNZ, SBB, SDP, SBiH i Srpske napredne stranke (SNS).

Jedina stranka koja neće ući u Opštinsko veće, a koja je učestvovala na izborima u ovom gradu, skoro je zaboravljena Narodna stranka radom za boljitak (NSRzB), mada i oni nisu bili daleko od izbornog praga.

Naime, prema zadnjem popisu stanovništva iz 2013. godine, Srbi (54,5 posto) su i dalje relativno brojniji u odnosu na Bošnjake (43,4 posto).

Uzimajući u obzir prostu logiku stvari u Bosni i Hercegovini, mrtva trka za načelničku poziciju trebala bi se voditi između srpskog i bošnjačkog kandidata.

No, ne i u Bosanskom Petrovcu.

Zlatko Hujić, aktuelni načelnik Bosanskog Petrovca, obnovio je drugi mandat na ovim izborima kao nezavisni kandidat, ostvarivši ubedljivu pobedu ispred kandidata Socijalističke partije, te kandidata Koalicije SDA-SBB.

Da ni to nije nikakvo iznenađenje govori i činjenica da je pre Hujića, načelnik Bosanskog Petrovca bio je Ermin Hajder, kojeg je na tu poziciju kandidovala, ni manje ni više nego, mnogi će reći, "sarajevska" Naša stranka.

Otkud ovakva politička disperzija u rodnom gradu Skendera Kulenovića, Jovana Bjelića, Ahmeta Hromadžića i Mersada Berbera pitali smo Zlatka Hujića, starog i novog načelnika Bosanskog Petrovca.

Pročitajte još:

- Šarolika Bosna i Hercegovina u Bosanskom Petrovcu je došla do izražaja. Ja sam ponosan što sam na ovim izborima dobio mnogo i srpskih i bošnjačkih glasova. Meni je puno srce zbog te strukture glasova koja je mnogo bogatija nego pre - kaže Hujić u razgovoru za Klix.ba.

Na pitanje kako će ostvariti podršku u Opštinskom veću uzimajući u obzir širok spektar različitih političkih stranaka, načelnik Bosanskog Petrovca ističe da to uopće ne bi trebalo predstavljati problem.

-Moja ubjedljiva pobeda za načelničku poziciju možda najbolje oslikava i buduću podršku u Opštinskom veću. Iako se radi o velikom broju stranaka, morate znati da su najjači materijali i legure u prirodi sastavljeni od mnogo elemenata, a ja sam uveren da će tako biti i u našem veću i opštini - slikovito objašnjava Hujić.

Odmah nakon rata ostvaren je značajan povratak i Bošnjaka i Srba svojim domovima u Bosanskom Petrovcu, za razliku od brojnih drugih opština i gradova u BiH.

Nacionalne netrpeljivosti i podjele danas su skoro nepoznanica u ovom gradu, a Bosanski Petrovac laganim stopama dobija epitet grada koji može poslužiti kao primjer istinskog suživota, ali i mesta gde vera, nacija, ili bilo koja druga individualna ili kolektivna odrednica ne igra presudnu ulogu u društveno-političkom životu građana.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.