Izvor: Blic, 12.Nov.2016, 22:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bijeljina dočekala: Počela prva akcija uništavanja glodara nakon tri godine

U Semberiji je počela deratizacija, koja nije rađena oktobra 2013. godine. Ovaj posao trajaće do 15. novembra i obuhvatiće oko 33.000 domaćinstava.

Stanovnici ovog područja smatraju da bi glodare trebalo uništavati dva puta godišnje, kako bi se sprečila pojava i širenje zaraznih bolesti. U gradskoj upravi tvrde da je stanje pod kontrolom, iako zbog komplikovane procedure za izbor izvođača radova deratizacija nije rađena čak tri godine.

Glodari nanose štetu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << domaćinstvima, ali ugrožavaju i zdravlje jer su prenosioci više do 30 zaraznih bolesti.

- Mi smo izrazito poljoprivredni kraj. Naše njive su bogate žitom, pa je miševa sve više, pogotovo u jesen i zimu. Primorani smo da sami obavljamo deratizaciju - kaže Mladen Simojlović.

Nakon zadnje deratizacije, broj glodara po glavi stanovnika smanjen je sa 46 na 26, ali je sada u porastu i znatno premašuje evropski standard od 10 glodara po glavi stanovnika. Tri ekipe ''Sanitacije'' na terenu svakodnevno dele preparat za uništavanje glodara, dajući uputstva meštanima gde da postave otrov kako bi zaustavili najezdu glodara.

Nakon seoskog područja, iduće nedelje će ovaj posao biti obavljen i u gradu. Do sada je preparat podeljen u 19.000 domaćinstava. Na kraju će biti urađen i monitoring kako bi se utvrdili rezultati.

- Više od stotinu virusa, bakterija, gljivica, prenose glodari. Zato se mora redovno raditi monitoring i njihovo uništavanje. Deratizacija se radi efikasnim preparatima, a dnevno se, u zavisnosti od terena, obradi od 60 do 90 domaćinstava. Naročito je važno štetočine ukloniti u blizini škola, javnih ustanova i institucija, kako bismo izbegli zaraze – kaže sanitarni tehničar Miloš Gajević.

Obezbeđeno 15 tona preparata

Za 42.120 maraka, koliko je izdvojeno iz gradskog budžeta, obezbeđeno je 15 tona preparata. Šef Odseka za poljoprivredu grada Bijeljina Milan Savić kaže da grad nije mogao da izdvoji više novca.

- Svesni smo da deratizacije nije rađena nekoliko godina, ali smo izdvojili koliko smo mogli. Za narednu godinu planirali smo četiri puta više novca za prolećnu i jesenju deratizaciju, ali odluku o konačnom iznosu će doneti odbornici - kaže Savić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.