Izvor: Blic, 29.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BiH u četiri dela

BANJALUKA - Lideri pet hrvatskih stranaka i Narodne stranke Radom za boljitak nisu juče potpisali deklaraciju o ustavnim promenama u BiH, već bi to trebalo da urade 21. septembra u Kreševu, potvrđeno je „EuroBlicu" nakon sastanka predstavnika HDZ BiH, HDZ 1990, HSS, HSP Đapić-Jurišić i NS Radom za boljitak u Širokom Brijegu.

Sastanci o reformi policije

Svi bilateralni sastanci visokog predstavnika u BiH Miroslava Lajčaka sa predstavnicima parlamentarnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << stranaka o reformi policije u BiH, koji počinju danas u Sarajevu, biće iza zatvorenih vrata, potvrđeno je iz OHR. Funkcioner SNSD Nebojša Radmanović potvrdio je Srni da će se sastati sa Lajčakom u svom kabinetu u Predsedništvu BiH, u svojstvu izaslanika lidera SNSD Milorada Dodika. Lider PDP Mladen Ivanić, koji bi takođe trebalo da se sastane sa Lajčakom, istakao je da njegova stranka neće podržati reformu policije koja bude podrazumevala razvlašćivanje RS. Lider SDS Mladen Bosić rekao je da nije dobio poziv za bilateralni sastanak o reformi policije, ali je ponovio da „policija RS mora ostati dejtonska institucija RS".

- Deklaraciju treba još doterati i u jezičkom i u tehničkom smislu. Oko srednjeg nivoa vlasti nije ništa posebno novo rečeno, osim što smo prihvatili stav da je dvoentitetsko uređenje neprihvatljivo i da srednji nivo mora imati zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast. To znači da se entiteti ne bi našli u novom ustavu, već bi BiH trebalo da se sastoji od više regija - rekao nam je lider HSS BiH Marko Tadić.

Kao najčešći predlog spominje se formiranje četiri regije u BiH, ali to, kaže Tadić, nije konačno rešenje jer o tim predlozima „još treba pregovarati sa Bošnjacima i Srbima".

Potpredsednik NS Radom za boljitak Jerko Ivanković Lijanović je rekao da su se tokom jučerašnjeg sastanka pojavile još neke ideje u vezi sa srednjim nivoom vlasti uBiH i da bi detalji trebalo da budu usaglašeni do 10. septembra, odnosno do 21. septembra, kada se i očekuje potpisivanje deklaracije.

- Suština je usaglašena, a to je da srednji nivo vlasti ima izvršnu, zakonodavnu i sudsku vlast. Moramo još da usaglasimo tehničke detalje i nismo hteli da se nauštrb vremena bilo šta izostavi - rekao je Ivanković Lijanović.

Lider HDZ BiH Dragan Čović rekao je da je zadovoljan sastankom predstavnika hrvatskih stranaka, ali i naglasio da o detaljima još treba razgovarati i sa predstavnicima drugih naroda. Domaćin sastanka u Kreševu na kojem bi lideri vodećih hrvatskih stranaka i NS Radom za boljitak trebalo da potpišu deklaraciju o ustavnim promenama u BiH biće predsednik HSS Marko Tadić.

Istovremeno, potpredsednik RS i član Predsedništva HDZ BiH Davor Čordaš potvrdio je juče u Banjaluci da deo hrvatskih stranaka traži BiH bez entiteta, ali da bi to bilo teško definisati jer svaki narod treba da sačuva konstitutivnost i ravnopravnost. On je, kako prenosi Srna, naveo da BiH bez entiteta traže NS Radom za boljitak i povremeno HSS. Čordaš je rekao da će se HDZ BiH zalagati za više federalnih jedinica u BiH, a najmanje tri kako ne bi ostali na dvoentitetskoj BiH, jer onda „nema smisla govoriti o ustavnim promenama". Komentarišući inicijativu SDA i Stranke za BiH o novom unutrašnjem uređenju BiH, Čordaš je naveo da je to „dobar pomak, s obzirom na to da iz bošnjačkih redova do sada nije bilo govora o bilo kakvim regijama, osim o unitarnoj BiH".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.