Bez strategije nema ni zajma od 400 miliona

Izvor: Blic, 30.Mar.2009, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez strategije nema ni zajma od 400 miliona

BANJALUKA - Odluka o kreditnom zaduženju BiH za 400 miliona KM za potrebe povratka izbeglih i raseljenih ne može biti doneta dok Parlamentarna skupština BiH ne usvoji revidiranu strategiju povratka u BiH, kaže za „EuroBlic” pomoćnik državnog ministra za ljudska prava i izbeglice Mario Nenadić.

Prema njegovim rečima, zaduženje koje je Ministarstvo za ljudska prava i izbeglice dobilo od Saveta ministara da pronađe najbolji način zaduženja predstavlja „svojevrsnu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zamku”, jer se ništa ne može uraditi bez strategije.

„Od strategije zavisi celovit program povratka koji je preduslov da se reši pitanje kreditnog zaduženja. Smatramo da proces usvajanja tog dokumenta predugo traje jer od strategije zavise sve aktivnosti”, kaže Nenadić. On podseća da će svoje mišljenje o strategiji nadležna komisija Parlamentarne skupštine BiH dati 30. marta. Dokument u kome će se naći i pitanje nadoknade štete bi se potom trebao daći na dnevnom redu prve naredne sednice državnog parlamenta.

„Posle toga spremni smo zajedno sa Ministarstvom finansija i trezora BiH kod međunarodnih finansijskih institucija da tražimo kredit „, kaže Nenadić. On nije mogao reći o kojim institucijama se radi, ali je dodao da su dosadašnji partneri BiH u ovom procesu bili Razvojna banka Saveta Evrope i Fond OPEK. Takođe, kaže Nenadić, obavezu vraćanja kredita verovatno će podeliti BiH i niži nivoi vlasti, „s obzirom na to da po Dejtonskom sporazumu postoji podeljena uloga u vezi sa povratkom”.

„Tako je bilo u dosadašnjem iskustvu sa Razvojnom bankom kad je država usaglašavala stavove i principe za dokument o zaduženju, a zaduženja su odobravala entitetska resorna ministarstva”, objašnjava Nenadić.

Ministar za izbegle i raseljene RS Omer Branković kaže za „EuroBlic” da je odluka o kreditnom zaduženju u potpunosti u rukama Ministarstva za ljudska prava i izbegle BiH.

„Savet ministara je zadužio državno resorno ministarstvo da vidi na koji način da se zadužimo i da napravi operativne planove. Mislim da je u ovom momentu kredit jedini način da se završi proces povratka u BiH”, uveren je Branković.

Rešavanje problema izbeglih i raseljenih u BiH okvirno je dogovoreno prudskim sporazumom lidera SNSD, SDA i HDZ - Milorada Dodika, Sulejmana Tihića i Dragana Čovića. Dogovor je konkretizovan na sastanku u Banjaluci, 17. januara, kad su od Saveta ministara BiH zatražili da se zaduži 500 miliona KM za potrebe izbeglih i raseljenih.

Za povratak više od milijardu KM

Prema podacima Ministarstva za ljudska prava i izbeglice BiH, u državi je registrovano 47.500 porodica ili 153.000 građana koji žele da se vrate u svoje domove. U ovoj godini iz svih budžeta za potrebe povratka izdvojeno je 47 miliona KM, što je mali deo od oko 200 miliona KM, koliko se procenjuje da je godišnje potrebno. Državna strategija predviđa da se problem povratka reši do 2014. za šta je potrebno oko 1,2 milijarde maraka.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.