Bez greške na pravu adresu

Izvor: Blic, 05.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez greške na pravu adresu

Svetski putnici i turisti od sada će lakše dolaziti i snalaziti se u gradu jer je Banjaluka jedini bosanskohercegovački grad za koji su u elektronsku kartu za navigacijske uređaje, osim naziva ulica, uneti i kućni brojevi. Glavni inženjer za saobraćaj u upravi grada Zoran Tadić je rekao da će sada svim putnicima biti lakše da dođu do bilo koje lokacije u gradu.

Kartu „Adria rut" izradila je hrvatska firma „Navigo sistem", a u njoj su i podaci o mreži saobraćajnica >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << cele Evrope, BiH, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije i Makedonije. Osim Banjaluke, u kartu su uneti i podaci za još 16 gradova u RS i F BiH. Mapu „Adria rut" za sada podržavaju jedino američki „Garmin" uređaji. Tadić, međutim, nije želeo da kaže koliko je ceo projekat koštao, ali je naglasio da su stručnjaci uprave grada bili zaduženi za prikupljanje podataka o mreži puteva i saobraćajnih pravila.

„Iako navigacijski uređaji dugo postoje, karta Banjaluke i ovog dela BiH nije postojala. Uređaj odlično funkcioniše u zemljama regiona i Zapadne Evrope. Banjalučka karta je potpuno funkcionalna i na nivou je londonske, minhenske, zagrebačke ili beogradske", rekao je voditelj „HG spota" Darko Stojisavljević.

Uređaj koristi svim putnicima, a funkcioniše jednostavno. Ukuca se bilo koja adresa i korak po korak glasovnim navođenjem putnika dovede do odredišta - institucije, hotela, restorana...

U satelitskoj mapi su i ulice Broda, Brčkog, Čapljine, Doboja, Gradiške, Gruda, Kozarske Dubice, Laktaša, Ljubuškog, Međugorja, Mostara, Novog Grada, Sarajeva, Sprca, Širokog Brijega i Tuzle.

„Verujem da ćemo u narednih godinu dana sa kvalitetnim podacima pokriti 80 odsto teritorije BiH. Osim naziva ulica u Banjaluci, i mape Sarajeva i Mostara uskoro bi trebalo da dobiju iste podatke", rekao je direktor „Navigo sistema" Neven Čolić.

Satelitska navigacija je postupak određivanja trenutne pozicije i upravljanja bilo kojim prevoznim sredstvom na osnovu prijema i obrade satelitskih signala. Trenutno je potpuno funkcionalan američki sistem GPS.

Karta košta 240, uređaji 2.000 KM

Prenosivi „Garmin" uređaji za navigaciju puno su isplativiji od onih koji su već ugrađeni u automobile. Tako mogu da koriste i turistima jer, osim ruta za vožnju, mape podržavaju i pešačke i „of road" rute (mimo glavnih cesta). Uređaji koštaju od 700 do 2.000 maraka, a karta „Adria rut", koja je od juče u prodaji, oko 240 konvertibilnih maraka.

„Adria rut" karta pokriva i teritorije Slovenije, Hrvatske i BiH. U BiH je registrovano 2.000 naselja, od kojih 17 sa nazivima ulica. Inače, karta pokriva mrežu od 260.000 kilometara.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.