Izvor: Blic, 29.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Banjaluka uskoro dobija heliodrom

U blizini Kliničkog centra na Paprikovcu uskoro bi trebalo da bude izgrađen heliodrom, a u toku je tender za izbor izvođača radova. Heliodrom će biti korišćen za potrebe KC, ali i u slučaju raznih prirodnih i drugih nepogoda, dok će njime raspolagati uprava grada.

Po rečima Milenka Šajića, portparola uprave grada, izgradnja heliodroma biće od velike koristi za stanovnike Banjaluke jer ova vrsta saobraćaja ima mnoge prednosti u odnosu na drumski saobraćaj.

- To >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << se posebno odnosi na vanredne situacije, kao što su hitan prevoz bolesnika, zatim izviđanje u slučaju požara, poplava, zemljotresa i slično, a koristiće i u razvoju privrede - kaže Šajić.

Dejan Todorović, direktor Direkcije za civilnu vazdušnu plovidbu RS, ističe da su još pre dve godine predstavnike lokalnih vlasti u RS upoznali o potrebama izgradnje više heliodroma u državi, a Banjaluka je do sada najviše uradila.

- U Trebinju je takođe odrađen dobar deo posla, ali u Banjaluci su rešeni svi imovinsko-pravno odnosi, urađeno je idejno rešenje i s obzirom na to da je raspisan tender za izvođače radova, verovatno ćemo uskoro dobiti heliodrom - ukazuje Todorović i naglašava da izgradnja takvog objekta traje svega nekoliko sedmica jer radovi nisu komplikovani, kao što je slučaj sa administrativnom procedurom.

Inače, helikopteri mogu da slete na svaki ravan prostor, kao što su ravni krovovi na zgradama, parkinzi ili travnati tereni, ali heliodromi imaju određenu infrastrukturu i opremu kako bi mogli da se koriste i za međunarodne letove.

- Tu bi po potrebi trebalo da budu carina i policija, tako da imamo kompletnu uslugu na jednom mestu. Posle izgradnje, svaki heliodrom dobija svoj kod - dodaje Todorović.

Tender za izbor izvođača radova za izgradnju heliodroma otvoren je do 11. septembra. Tenderska dokumentacija košta 150 maraka, a zainteresovani mogu da je preuzmu u upravi grada, u kancelariji 233.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.