Banjalučani se omrsili „Ginisovim pasuljem“

Izvor: Blic, 30.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Banjalučani se omrsili „Ginisovim pasuljem“

Banjalučka „Tržnica" juče je bila pretesna da primi sve goste, a najviše je bilo onih koji su želeli da probaju „Ginisov pasulj", pa je šator od 700 mesta bio dupke pun. Nažalost, dosadašnji Ginisov rekord u kuvanju najvećeg pasulja nije oboren, ali to nije obeshrabrilo organizatore koji kažu da će im stečeno iskustvo pomoći da se iduće godine sigurno upišu na listu svetskih rekordera.

Glavni kuvar bio je Goran Rosić, a kaže da je za 10 časova skuvano čak >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << 3.500 litara, za šta je trebalo 420 kilograma pasulja, 2,5 kilometara kobasice, 15 kilograma belog i 10 kilograma crvenog luka i mnogo začina.

„Skuvali smo oko milion zrna pasulja, a sve to smo spremali čitav dan. Radila je ekipa od 15 ljudi. Pasulj nije bilo teško skuvati, koliko je teško vaditi ga ih kazana jer svi hoće da probaju 'Ginisovu čorbu’, očekujući i rekord", kaže kuvar Rosić.

Na završnoj ceremoniji obeležavanja 80 godina rada „Tržnice", direktor ove kompanije Radosav Grbić, gradonačelnik Dragoljub Davidović i ministar trgovine i turizma RS Predrag Gluhaković juče su svečano otvorili novi objekat gradske pijace.

U okviru „Dana za hvala" uprava „Tržnice" je i ove godine proglasila šampione tezgi i nagradila najvernije trgovce i kupce. Tako je Velimir Milovanović proglašen za šampiona u prodaji jaja, Ankica Ivančević u prodaji mlečnih proizvoda, Rade Popović za rasade cveća, Miloš Vujičić najbolji je prodavac povrtarskih kultura, Branko Puzić ratarskih kultura, Mira Sajić za najširi asortiman poljoprivrednih proizvoda, a Draško Navalić za prodaju povrća iz brdskih predela.

Takođe, Drago Stašić je proglašen šampionom za prodaju voća na Novoj pijaci, a David Medić za prodaju voća na Gradskoj pijaci. Duško Stupar je šampion u snabdevanju voćem i povrćem. Branislav Šašić proglašen je za korisnika sa najdužim stažom, Obrad Mijatović za najstarijeg, a Bojana Kuridža za najmlađeg korisnika. Snježana Jokanović je korisnik sa najviše plaćenih prodajnih mesta, dok je tezga Miće Pavičara najuređenija na Novoj pijaci, a Senke Nenadić na gradskoj „Tržnici". Za odgoj konja nagradu je dobio Halil Suhonjić, goveda Milan Đukić, ovaca Marko Velemir i svinja Gojko Dunović.

Inače, Banjalučane su juče na „Tržnici" zabavljale Neda Ukraden i Marija Šestić, a proslavi jubileja pridružila su se i brojna kulturno-umetnička društva.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.