Izvor: Blic, 08.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ban Ki-mun: BiH ni korak bliže EU

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun ocenio je da je Bosna i Hercegovina još jednom propustila priliku da napravi korak bliže evropskim integracijama, jer osnovni preduslovi, poput saradnje sa Haškim tribunalom i političke reforme, nisu ispunjeni.



U novom izveštaju o stanju o BiH koji će 15. novembra predstaviti Visoki predstavnik međunarodne zajednice Miroslav Lajčak, navodi se da je tročlano Predsedništvo u Sarajevu još 2006. završilo pregovore >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa Evropskom unijom, ali da, od tada, nisu načinjeni koraci ka potpisivanju tog dokumenta.

"Skoro da nije bilo nikakvog napretka u procesu pokretanja reformi u BiH, i ta država nije ni malo bliže potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju", navodi se u izveštaju u koji je agencija Tanjug imala uvid.

Generalni sekretar UN je, takođe, naveo da su u procesu priduživanja EU glavni zadaci BiH saradnja sa Haškim tribunalom, reforme policije, ali i administracije i javnih servisa. Međutim, ispunjavanje tih preduslova za dalji napredak ka evropskim integracijama, prema oceni Bana Ki-muna "nije naporedovalo".

Zastoj u procesu reformi, kako je objasnio generalni sekretar UN, usledio je "uprkos jasno izraženoj volji velike većine stanovnika BiH koji žele da vide ozbiljan napredak na putu Evropskoj uniji".

Ban je, istovremeno, istakao da su unutrašnji sukobi unutar Predsedništva BiH doveli do pogoršanja političke atmosfere, te izražene "negativne retorike" koja proističe iz javnih nastupa zvaničnika bošnjačkih i srpskih političkih stranaka.

Prema Banu, poslednja takva razmena "teških reči" izazvana je zahtevima bošnjačkih političara da Srebrenica bude izuzeta iz sastava Republike Srpske i dobije poseban status u okviru BiH, što je rezultiralo pogoršanjem političke klime u državi, te propuštanjem prilike da taj problem bude rešen.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.