Izvor: Blic, 22.Okt.2016, 15:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BIH KRCATA ORUŽJEM Svaki peti građanin naoružan, najviše kupuju “glok”

Svaki peti građanin BiH je naoružan, od čega je oko 700.000 onih koji poseduju nelegalno oružje, a oko 350.000 legalno.

Iako su procedure legalnog naoružavanja dugotrajne, iz godine u godinu sve veći broj građana BiH želi kupiti pištolj zbog lične bezbednosti i samoodbrane.

Kantonalni MUP u FBiH od januara do septembra 2016. godine izdali su 5.015 odobrenja za nabavljanje oružja, 6.346 oružnih listova, 89 odobrenja za nabavljanje oružja za pravna lica, te >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << 4.469 izvršenih zamena oružnih listova za fizička lica. U istom periodu prošle godine u FBiH je izdato 4.191 odobrenje za nabavku oružja i 5.376 oružanih listova.

Mirna Miljanović, načelnica Službe za odnose s javnošću MUP RS, kazala je da je ove godine građanima RS izdato 5.021 oružni list, kao i 131 odobrenje za nabavku municije.

– Ne ubija oružje, nego čovek – kaže Jasmin Kujović, direktor KM Trade, jedne od 11 prodavnica oružja, municije, uniformi i druge opreme u FBiH.

Sve što vidimo oko nas, dodaje, može biti oružje - od kišobrana, kuhinjskih noževa, šake, automobila…

- Nije važno ko ima pištolj, već ko ga koristi i na koji način. U BiH je bio možda jedan ili nijedan slučaj da je neko sa legalnim oružjem počinio neko krivično delo, što svjedoči tome da ljudi legalno kupuju oružje isključivo zbog lične bezbednosti – naglasio je Kujović.

Statističke procene govore da je u skoro 98 odsto incidenata izazvanih vatrenim oružjem korišteno oružje koje je nabavljeno ilegalno. Kujović ističe da bi vlastima BiH zbog toga trebao biti prioritet rešavanje problema ilegalnog naoružavanja.

– Ne znam ni za jedan slučaj provale u kuću osobe koja je legalno naoružana. Kada se kupuje legalno pištolj, policajac dolazi na adresu osobe koja se želi naoružati i sve komšije u okruženju pitaju kakva je ustvari osoba koja želi kupiti pištolj. Zato niko i ne „dira“ te osobe. Neće lopov doći s nožem u kuću nekoga ko ima pištolj – ističe Kujović.

Najveći problem legalne nabavke oružja u BiH je nepostojanje jedinstvenog zakona o oružju na nivou države.

– U svakom kantonu zakon je različit. Naprimer, u Kreševu kupite elektrošoker za 50 KM, uđete u Kanton Sarajevo, zaustavi vas policija i dobijete kaznu od 500 KM i godinu zatvora. U KS municiju ne možete kupiti bez odobrenja, dok u Hercegovačko-neretvanskom kantonu možete, a opet u RS imamo zakon koji nema veze sa Federacijom – pojasnio je Kujović.

Pištolj koji najviše kupuju građani BiH je austrijski Glok kalibra devet milimetara, koji košta 1.300 KM.

Sredstva za samoodbranu

Kada su u pitanju sredstva za samoodbranu, zanimljivo je da u KS samo žene mogu kupiti papar-sprej, dok u drugim kantonima mogu i žene i muškarci. Kujović smatra da bi se ovaj zakon trebao promeniti jer, kako kaže, sprejevi za samoodbranu samo trenutno zasuze oči i nisu opasni za život i zdravlje. Inače, u prodavnici KM Trade od ukupnog broja kupaca, 20 posto je žena koje kupuju oružje.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.