Izvor: Blic, 04.Dec.2016, 20:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BESRAMNE PRIVILEGIJE Evo kako poslanici u Parlamentu BiH troše novac iz budžeta

Zaposleni u Parlamentu BiH mogu da iz budžeta plate i člana porodice da ih vozi na službena putovanja privatnih automobilom, a šest članova Kolegijuma može mesečno da potroši i do 1.000 KM na mobilni telefon.

Sve ove pogodnosti i još mnogo njih omogućeno im je pravilnikom iz 2010. godine. Taj bi pravilnik uskoro mogla da zamene tri nova pravilnika ali bi privilegije i dalje mogle da ostane besramno velike, pokazuju dokumenti Parlamenta u koje je Žurnal imao uvid, piše >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zurnal.info.

Parlament BiH je u februaru 2016. godine pokrenuo proces izmene pravilnika o reprezentaciji, korištenju telefona i službenih vozila nakon što su državni revizori godinama upozoravali da poslanici i zaposleni državnog Parlamenta imaju prevelike limite potrošnje. Šestočlana radna grupa završila je svoj posao u novembru i krajem meseca pravilnike poslala na usvajanje Zajedničkoj komisiji za administrativne poslove ali su oni odložili glasanje do naredne sednice.

Momčilo Novaković, drugi zamenik predsedavajućeg ove komisije potvrdio je za Žurnal da su članovi komisije smatrali da su limiti za korištenje telefona za šest članova dva parlamentarna Kolegija previsoki i da pravilnike treba doraditi pre konačnog usvajanja.

Jedna od stavki koju bi radna grupa mogla “doraditi” jesu prava na angažovanje vozača. Članovi Parlamenta, uz određene uslove, mogu angažovati vozača i na trošak državnog budžeta mu platiti smeštaj, hranu i dnevnicu od 50 KM.

Novaković je to pravo iskoristio tokom službenog putovanja u Banjaluku 15. novembra 2016. godine. On je putovao na Četvrti okrugli sto posvećen otvorenim pitanjima Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju o temi “Vladavina prava i reforma pravosuđa”. Tročlani kolegijum Predstavničkog doma odobrio mu je putovanje privatnim automobilom i angažovanje vozača.

- Ja mogu da uzmem koga hoću – objašnjava Novaković izbor vozača za Žurnal i dodaje kako je to njegovo pravo te da je za ovo putovanje izabrao vozača uz koga se oseća sigurno. Vozač za ovo putovanje bio je Milan Novaković. Na pitanje da li je sa Milanom Novakovićem u rodbinskim vezama Momčilo Novaković odgovara da “nema potrebe da objašnjavam koga sam uzeo”.

Kada su pravilnici darežljivi nebitno je i što se put od Sarajeva do Tuzle umesto najkraćih 120 kilometara, planira preko Novog Travnika pa se između Sarajeva i Tuzle put produži na gotovo 300 kilometara. Članovi Komisije za vanjsku trgovinu i carine Predstavničkog doma posetili su Regionalni centar Uprave za indirektno oporezivanje u Tuzli 10. novembra 2016. godine. Tri su člana ove delegacije svoj put od Sarajeva do Tuzle planirali preko Novog Travnika a tročlani Kolegij Predstavničkog doma im je to odobrio.

Nikola Lovrinović planirao je put od Sarajeva preko Novog Travnika do Tuzle i povratak u Novi Travnik. Taj mu je put odobren privatnim automobilom na trošak Parlamenta BiH. Za Žurnal kaže da ne prima naknadu za odvojeni život jer živi u Novom Travniku pa je vozač morao doći po njega na putu za Tuzlu.

Lovrinović u Tuzlu nije došao 10. novembra na sastanak na kome se “razgovaralo o problemima prilikom uvoza i carine polovnih motornih vozila, tekstila, kao i drugih roba koje se češće uvoze na područje koje pokriva Regionalni centar Tuzla”. Kaže kako je tog dana imao važnijeg posla.

– Nešto mi je iskrslo važnije – kaže Lovrinović.

Tog dana Lovrinović je bio u Vitezu gde je održana 14. sednica Predsedništva HDZ, piše Žurnal.info.

Važeći Pravilnik o načinu i uslovima korištenja internih i eksternih usluga – reprezentacije, telefonskih usluga, službenih putovanja, službenog vozila, službene odeće, štampe i stručne literature usvojen 2010. godine, u nizu pogodnosti nudi i do 1.000 maraka mesečno za troškove telefona za šest članova Kolegija dva doma Parlamenta BiH.

U ovom mandatu to su Mladen Bosić, Šefik Džaferović, Borjana Krišto, Safet Softić, Bariša Čolak i  Ognjen Tadić. Njima je odobreno da godišnje mogu potrošiti i do 12.000 KM na telefon. Ukupno je to samo za ovih štest članova Kolegija 72.000 KM godišnje za troškove telefona. Iako su njihovi stvarni troškovi telefona znatno manji, limit im dopušta da mesečno samo na mobilni telefon potroše više novca od prosečne plate u državi u čijem su Parlamentu. Tokom 2015. godine, 69 zaposlenih u Parlamentu kojima su troškovi telefona plaćani iz budžeta, potrošili su ukupno 70.000 KM.

U predlogu novog pravilnika o korištenju telefona broj zaposlenih kojima su ovi troškovi plaćeni iz budžeta povećan je na 78. Sa spiska su nestali zaposleni u Sektoru za odnose s javnošću koji su do sada imali po 80 KM ali je na spisku i dalje 13 vozača koji će i dalje imati po 50 KM za mobilne telefone.

Smanjenja troškova reprezentacije u novim pravilnicima nema ali su u korisnike interne reprezentacija sa po 50 maraka mesečno dodani i rukovodeći državni službenici. Još jedna od pogodnosti za članove Kolegija, koja je zadržana u predlogu pravilnika o reprezentaciji, je korištenje VIP salona na aerodromima u zemlji i inostranstvu. Koje od ovih pogodnosti će parlamentarci zadržati, da li će novim pravilnikom uštedeti deo budžeta ili će povećati troškove za svoj luksuz, trebali bismo znati već do kraja godine do kada bi se trebala održati naredna sednica Zajedničke komisije za administrativne poslove, objavio je zurnal.info.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.