Izvor: Blic, 18.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Aprilski paket čeka eksperte

BANJALUKA - Lideri vodećih političkih partija u BiH nisu prihvatili predlog visokog predstavnika Kristijana Švarc-Šilinga da se proces ustavnih reformi vrati u institucije sistema, saopšteno je preksinoć, nakon sastanka u OHR.

Radikali traže jedinstven stav

Lider srpske radikalne stranke Milanko Mihajlica smatra da predsednik RS Milan Jelić treba da organizuje sastanak na kojem bi bio dogovoren zajednički stav srpskih političkih stranaka. - O tom pitanju ne >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << treba da bude ni pozicije ni opozicije, već da zajednički kažemo da ustavnih promena na štetu RS ne sme biti - rekao je Mihajlica.

Iz kancelarije visokog predstavnika poručuju da su veoma razočarani što politički vrh u BiH nije do sada našao rešenje u vezi sa aprilskim paketom, a ni prihvatio predlog po kojem bi ekspertska komisija, uz finansijsku pomoć međunarodne zajednice, nastavila rad na izmenama Ustava BiH.

- Predložili smo formiranje parlamentarne komisije, uz punu logističku podršku međunarodne zajednice. Neki od učesnika sastanka su potvrdili da će, ipak, razmotriti predlog i uputiti odgovore pre početka sednice Saveta za sprovođenje mira, koja je zakazana za sutra i prekosutra u Sarajevu - naveo je Švarc-Šiling.

Predsednik SNSD Milorad Dodik rekao je da na poslednjem sastanku ništa nije dogovoreno niti potpisano, već da je samo postignuta načelna saglasnost da razgovori o ustavnim promenama budu nastavljeni.

Prema njegovom mišljenju, aprilski paket ustavnih promena nije završena priča.

Lider PDP Mladen Ivanić rekao da je sastanak bio nepotpun, što govori o ozbiljnosti nekih političara iz Federacije BiH.

On smatra da je ključ rešenja za nastavak procesa ustavnih reformi da političke partije „konačno kažu da li će nešto uraditi ili ne".

Dodik: Promene kroz Parlament BiH

Predsednik SNSD Milorad Dodik juče je izjavio je da će njegova partija ostati pri istom stavu kada su u pitanju ustavne promene u BiH.

- To znači da bismo glasali za aprilski paket ukoliko bude imao podršku u Parlamentu BiH - rekao je Dodik na sednici Glavnog odbora stranke i naveo da aprilski paket ne može da bude osnova za nove ustavne promene jer je sam po sebi konsenzus. On je takođe potvdio poznati stav stranke o reformi policije u BiH, a to je postojanje policije RS kao neophodan i minimalan uslov za bilo kakvo učešće u daljim reformama.

Lider Stranke za BiH Haris Silajdžić Švarc-Šilingov predlog smatra relevantnim i naglašava da institucionalni okvir za pregovore o Ustavu treba da bude javan i uz učešće nevladinih organizacija, „s tim da ustavnu reformu treba da prati parlamentarna komisija i njen sekretarijat, kao i eksperti, što nije bio slučaj u prvoj fazi pregovora".

On je takođe naglasio da je aprilski paket ustavnih promena, koji nije izglasan u Parlamentu BiH, za njega završena priča. I lider HDZ 1990 Božo Ljubić Šilingov predlog smatra prihvatljivim, naglašavajući da bi on mogao posluži kao dobra osnova za nastavak pregovora.

Predsednik SDS-a Mladen Bosić smatra da ovaj predlog neće doneti ništa novo u razgovorima o ustavnim promenama.

Na sastanku se nisu pojavili lider SDA Sulejman Tihić i HDZ BiH Dragan Čović, a napustio ga je predsednik SDP BiH Zlatko Lagumdžija ističući da je visoki predstavnik ponudio nacrt političkog dogovora koji je za njega „nešto najbesmislenije što je čuo i video u poslednjih nekoliko meseci".

- Švarc-Šiling je ovim potezom pokušao da sebi i dalje obezbedi dobar posao u BiH i da amnestira krivca za aktuelno stanje, odnosno ljude koji su srušili aprilski paket - rekao je Lagumdžija.

HDZ BiH predlaže četiri federalne jedinice

Predsednik HDZ-a BiH Dragan Čović najavio je da će iduće

sedmice na sastanku lidera hrvatskih stranaka predložiti model uređenja BiH sa četiri federalne jedinice, od kojih bi jedna bila Sarajevo, organizovano kao distrikt.

„Svaka federalna jedinica imala bi zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast. Takva vlast postojala bi i na nivou države i opština", rekao je Čović.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.