Izvor: Blic, Srna, 25.Dec.2009, 06:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ako ne smenite Safeta Softića - kršite Ustav

SARAJEVO - Kancelarija visokog predstavnika smatra da vlasti Federacije BiH treba da nađu rešenje za pitanje zastupljenosti konstitutivnih naroda u ovom entitetu, rekao je portparol OHR Mario Brkić, komentarišući stav kolegijuma Predstavničkog doma parlamenta FBiH koji je potvrdio mišljenje parlamentarne Ustavne komisije da Safet Softić treba da ostane na poziciji predsedavajućeg ovog doma.

Brkić je istakao da se u OHR nadaju da Ustav za vlasti FBiH nije nešto gde se >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << njegovi delovi koji se nekome sviđaju poštuju, a delovi koji se ne sviđaju ne poštuju, upozoravajući da bi to bila vrlo opasna poruka. U OHR naglašavaju da vlasti FBiH, ako odaberu da ne reše ovo pitanje, nemaju problem sa visokim predstavnikom u BiH, nego sa Ustavom, odnosno vladavinom prava.

„Takav politički stav nema ništa zajedničko sa EU tako da se nadamo da će odgovorni sesti i rešiti ovo pitanje", naglasio je Brkić. On je podsetio da je OHR do sada, u više navrata, podsticao rešavanje pitanja zastupljenosti konstitutivnih naroda u entitetima i da je na tom tragu i poenta nedavnog pisma visokog predstavnika u BiH Valentina Incka koje je poslao s ciljem da odgovorne u FBiH ponovo podstakne na rešavanje ovog pitanja.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.