Administracije ima i za izvoz

Izvor: Blic, 30.Jun.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Administracije ima i za izvoz

BANJALUKA - Finansijski kolaps Federacije BiH najviše je uzrokovan nerealnim socijalnim davanjima, ali i suviše komplikovanom unutrašnjom organizacijom tog entiteta - smatra većina političara u BiH. Podsećanja radi, osim federalne vlade i parlamenta, u tom entitetu postoji i deset kantonalnih skupština i isto toliko vlada, sa skoro 150 ministara i stotine poslanika, za čije se plate izdvajaju pozamašni milioni maraka.

Mada se mnogi političari slažu da je postojeće stanje, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pre svega, finansijski teško održivo, retki su oni koji nude konkretna rešenja.

Politički predstavnici RS, naime, smatraju da je unutrašnje uređenje susednog entiteta pitanje kojim bi prvenstveno trebalo da se bave tamošnji političari, dok predstavnici FBiH ističu da problem nije samo u njihovom dvorištu i da je celokupan administrativni aparat BiH preglomazan.

- Ne može se govoriti o tome da nešto, recimo, funkcioniše u RS, a ne funkcioniše u FBiH. Državni aparat je preglomazan i u predstojećim ustavnim promenama taj problem treba celovito rešavati i učiniti da država bude što jednostavnije organizovana, jeftinija i u boljoj službi građana - kaže član Predsedništva Stranke za BiH Remzija Kadrić.

Ni u SDA ne beže od činjenice da bi administrativni aparat u FBiH trebalo smanjiti na najmanju moguću meru, ali i upozoravaju da celokupnu administraciju u BiH finansijski ne bi mogle da podnesu ni mnogo bogatije države.

- Eventualno ukidanje kantona u FBiH je veoma osetljivo pitanje i oko toga bi trebalo da se usaglase predstavnici sva tri naroda. Možda je to jedno od rešenja, ali plašim se da ga ne bi prihvatili svi. Zato treba korak po korak tragati za rešenjem koje neće zaoštravati tenzije u BiH i koje će biti prihvatljivo za sve narode - kaže član Predsedništva SDA Sadik Ahmetović.

Predstavnici Hrvata upozoravaju da je sadašnje celokupno uređenje BiH neodrživo, a poseban problem, kako smatraju, biće kada se država ozbiljnije uhvati u koštac sa ispunjavanjem obaveza koje nameće Evropska unija.

- Mi se zalažemo za tri nivoa vlasti u BiH i verujemo da će najviše energije trebati oko postizanja dogovora u vezi sa srednjim nivoom, zbog čega se zalažemo da se ta priča ostavi za kraj pregovora. Za sada svako iznosi svoja viđenja, ali biće usvojeno jedino ono što bude plod dogovora političkih predstavnika sva tri naroda - kažu u HDZ BiH.

Istovremeno, lider PDP Mladen Ivanić smatra da je uz nedovoljno kontrolisanu javnu potrošnju, trenutni finansijski problem FBiH uzrokovan i unutrašnjom organizacijom tog entiteta.

- Problem uređenja BiH nije postojanje RS i FBiH kao entiteta, već unutrašnja organizacija FBiH. Mislim da se kroz ustavne promene treba pokrenuti i priča oko uređenja FBiH, ali i da je to dominantna tema za političke predstavnike Bošnjaka i Hrvata u tom entitetu - kaže Ivanić.

Poslanik SNSD u državnom parlamentu Drago Kalabić kaže da su trenutni problemi u FBiH posledica toga što se tamošnji političari nisu bavili stanjem „u svojoj kući, već kako napakostiti RS. Glomazna administracija u FBiH nije uzročnik problema u tolikoj meri koliko se priča. Oni mogu da ga reše i bez RS i bez ustavnih promena, ali je problem što to političari u FBiH ne žele. Neka prvo poboljšaju stanje u svom entitetu, pa ćemo onda da vidimo gde smo svi skupa. Međutim, oni stalno prebacuju probleme preko plota, pogledajući na RS, a od promene Ustava BiH očekuju stvari koje očigledno nisu u vezi sa zrelom pameću", kaže Kalabić.

Sadiković: Država je preglomazna

Član Venecijanske komisije Ćazim Sadiković ističe da je sadašnja struktura BiH kreirana u teškim ratnim uslovima i da ne može zadovoljiti potrebe društva koje je jednim korakom bliže EU, odnosno zajednici savremenih, demokratskih i socijalnih država koje su veoma funkcionalne. On ističe da je država BiH veoma glomazna, skupa i sa mnogo nivoa vlasti i da malo daje građanima u odnosu na ono što od njih uzima.

- Ne radi se ovde samo o problemu jednog dela BiH, konkretno FBiH, već cele države. Treba hitno izvršiti određene hirurške zahvate na tkivu ukupne države. U prvoj fazi je najvažnije oblikovati državu kao celinu, da bi se onda, iz te ukupne funkcije države, izvelo uređenje koje će biti racionalno i efikasno - kaže Sadiković.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Administracije ima i za izvoz

Izvor: Cafe.ba, 30.Jun.2008

Finansijski kolaps Federacije BiH najviše je uzrokovan nerealnim socijalnim davanjima, ali i suviše komplikovanom unutrašnjom organizacijom tog entiteta - smatra većina političara u BiH. Podsećanja radi, osim federalne vlade i parlamenta, u tom entitetu postoji i deset kantonalnih skupština i...

Nastavak na Cafe.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.