Abortus - surova cena tinejdžerskih ljubavi

Izvor: Blic, 26.Sep.2008, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Abortus - surova cena tinejdžerskih ljubavi

BANJALUKA – U RS oko 15 odsto bračnih parova ne može da dobije decu jer je jedan od najčešćih uzroka steriliteta rani prekid trudnoće. Kada se maloletne devojke odluče na abortus uglavnom se ne pridržavaju saveta lekara i često dobiju razne upale infekcije što za posledicu ima da kasnije ne mogu imati decu, upozoravaju stručnjaci povodom Svetskog dana kontracepcije.

Posebno zabrinjava to što stalno opada starosna granica stupanja u seksualne odnose, pa prvo seksualno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << iskustvo tinejdžeri dožive već u 14 godini.

„To su godine kada im je sve interesantno i kada organizam stasava za takve stvari. Međutim, maloletnici ne znaju apsolutno ništa o kontracepciji, niti se raspituju o tim stvarima. Zaštitna sredstva pri seksualnom odnosu počnu ih zanimati uglavnom kad je već kasno, odnosno kada zatrudne", upozorava ginekolog Kliničkog centra u Banjaluci dr Predrag Ćosić.

Jedan od ishoda činjenice da tinejžeri malo znaju o zaštiti i posledicama stupanja u polne kontakte, jeste odnos porođaja i abortusa koji je, kaže dr Ćosič, u poslednje vreme jedan prema dva.

„Zato je potrebno da se u sedmom i osmom razredu uvede poseban predmet o seksualnom obrazovanju i vaspitanju. Trebalo bi obrazovati decu tako da 'tabu’ tema nije pričati o kontracepciji, jer zašto bi, primera radi, upotreba kondoma bila tema koja je zabranjena?! Niko ne može zabraniti tinejdžerima da ne stupaju u seksualne odnose, ali bar ih treba učiti kako da se zaštite jer abortus je zlo koje ima ogromne posledice", smatra Ćosić.

Prema Zakonu o uslovima i postupku za prekid trudnoće RS dozvoljeni abortus je do deset nedelja, a zahtev za prekid trudnoće za maloletnice podnosi roditelj. Prema ovom zakonu, maloletnica koja ima 16 godina, a pri tom je radno sposobna, može sama podneti zahtev za abortus.

„Često na pregled tinejdžerke dolaze zajedno, bez prisustva roditelja. Ako se ustanovi da je trudna, onda više ne dolazi kod nas i negde 'inkognito’ uradi abortus, jer roditelji retko znaju da im je dete ostalo u drugom stanju", upozorava Ćosić.

Istovremeno, još prošle godine u Banjaluci na Poliklinici otvoreno je Savetovalište za mlade gde im je zagarantovana potpuna diskrecija. Mesečno od psihologa i ginekologa u Savetovalištu pomoć potraži oko 40 mladića i devojaka od 15 do 25 godina.

Najposećenije je ginekološko savetovalište, a zaposleni pokušavaju da prema svima koji potraže savet imaju prijateljski pristup, ali im dele i edukativan materijal kao i besplatne kondome.

Neka istraživanja objavljena na internetu pokazuju da se u svetu zabeleži oko 80 miliona neplaniranih trudnoća godišnje, od kojih 58 odsto završi abortusom. Takođe, oko 90 odsto neplaniranih trudnoća u zemljama Istočne Evrope završi abortusom. Stručnjaci upozoravaju da abortus ženama može da izazove razne upale i infekcije. „To je živa rana. Zato je moguće uneti razne infekcije, a trenutni bolovi i upale mogu da kasnije izazovu pojavu steriliteta. Zato je bitno da posle abortusa žena se pridržava saveta lekara i jedno vreme ne ustaje iz kreveta", upozorava dr Predrag Ćosić.

Seks nije tabu tema

Nevladina organizacija za seksualno i reproduktivno zdravlje „XY" već treću godinu organizuju predavanje po banjalučkim školama. „Mladi pitanje seksualnosti doživaljavju kao tabu temu, mada se u poslednje vreme ta slika menja. Često raspolažu netačnim informacijama, što nije dobro. Predavači im ukazuju na mnoge zablude i upućuju ih gde mogu da razgovaraju o problemima i potraže stručnu pomoć", rekla nam je nedavno koordinator u „HY" Anja Modri i objasnila da je srednjoškolcima i osnovcima na raspolaganju Prijateljski centar za mlade gde mogu anomimno da dobiju psihološku i ginekološku pomoć.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Abortus - surova cena tinejdžerskih ljubavi

Izvor: Cafe.ba, 26.Sep.2008

BANJALUKA – U RS oko 15 odsto bračnih parova ne može da dobije decu jer je jedan od najčešćih uzroka steriliteta rani prekid trudnoće.

Nastavak na Cafe.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.