APSURD Gužve i kolone automobila zbog imovinsko-pravnih zavrzlama na Paprikovcu: Jedno dvorište zauzelo pola puta

Izvor: Blic, 25.Apr.2017, 13:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

APSURD Gužve i kolone automobila zbog imovinsko-pravnih zavrzlama na Paprikovcu: Jedno dvorište zauzelo pola puta

Deo Lijevčanske ulice u Banjaluci ima samo jednu traku, jer vlasnik kuće pored puta nije dao da asfalt zauzme deo njegovog poseda.

U gradu na Vrbasu je izgleda sve moguće, pa tako i dvorište na sred puta. Nekoliko metara Lijevčanske ulice, koja spaja dva velika naselja, Paprikovac i Petrićevac, ograničena je samo na jednu traku u kojoj je mimoilaženje dva automobila nemoguće.

Vlasnik nije hteo da gradu proda taj deo, zato je sada, umesto dve trake, prohodna samo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << jedna. Kako nadležni nisu uspeli da otkupe deo dvorišta, ostalo im je da postave znak za obavezan smer i nadaju se da će vlasnik vremenom popustiti.

Zbog tog slučaja, Lijevčanska ulica poznata je u celom gradu. Oni koji mogu je izbegavaju, ali postoje oni kojima je ova ulica najbliži put do mesta na koje su krenuli. Među njima su meštani, radnici koji rade u blizini, ali i vozači Hitne pomoći.

- Ova ulica je za rubriku „Verovali ili ne“, jer da nije opasno bilo bi smešno. Godinama, skoro svaki dan, prolazim ovuda, ali i dalje ne mogu da se načudim kako je ovo moguće. Zar ovde može da radi ko šta hoće? Nekada se napravi kolona, pa jedno po jedno prolazimo, jedni žure, trube i nerviraju se, a najgore je kada naiđu kola Hitne pomoći kojima je svaka sekunda bitna – kaže Banjalučanin Miladin Kresojević.

Dodaje da mu nikada neće biti jasno kome je toliko stalo do nekoliko metara dvorišta, ako ono ugrožava bezbednost prolaznika.

Stanovnici Lijevčanske ulice kažu da im sve ovo nije jasno, te da sumnjaju da se grad nije puno potrudio da otkupi taj deo. Zvali su ih, žali se, tražili rešenje, međutim odgovora nema. Ulica, kažu, ružno izgleda, stvara probleme vozačima, a stvara muke i pešacima, jer je nepregledna.

Nažalost, do vlasnika spornog dvorišta nismo uspeli doći, niti čuti njegovu verziju priče, ali iz Gradske uprave objašnjavaju da se radi o nerešenim imovinsko pravnim odnosima koji gradu prave mnoge probleme.

Iz gradskog Odeljenja za saobraćaj i puteve kažu da su upoznati sa ovim dugogodišnjim problemom, koji je nastao još dok se ulica gradila. Pokušali su da otkupe deo dvorišta, ali vlasnik nije hteo ni da čuje.

- Deo gde postoji suženje puta je parcela u vlasništvu fizičkog lica, koja je postojala i pre izgradnje puta. Rešavanjem imovnsko – pravnih odnosa ovaj problem bi se mogao rešiti, ali ove godine to nismo imali u planu – odgovorili su u ovom odeljenju.

Obećavaju da će prilikom donošenja Programa uređivanja gradskog zemljišta za narednu godinu predvideti i rešavanje slučaja Lijevčanske ulice.

Dok Gradska uprava još nema rešenje, vozači se pitaju do kada će ulice ličiti na cirkus, a grad umesto rešavanja problema postavljati znakove upozorenja, te se nadaju da će se uskoro bezbednost vozača naći na listi prioriteta.

Problemi i u Majevičkoj ulici

Samo nekoliko kilometara dalje, skoro isti slučaj kao u Lijevčanskoj- Majevička ulica na Petrićevcu sa suženjem na putu i bez jednog dela trotoara, takođe pravi probleme. Vlasnici tri kuće nisu dali zemljište, tako da na ovom delu nema trotoara. Na svu sreću, dvorišta nisu toliko zahvatila ulicu, pa se auta mogu mimoići. Međutim, pešaci bez trotoara svakako su u opasnosti.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.