Izvor: Blic, 11.Dec.2016, 18:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

AMERIČKE DONACIJE RS – ŠANSA ILI IZMIŠLJOTINA Fantomski institut i virtuelne hiljade

Da li su navodne donacije takozvanog Američkog finansijskog instituta Republici Srpskoj šansa ili izmišljotina?

U institucijama RS ubeđeni su da je reč o ovom drugom, ali krenimo redom. Slobodan Džudželija iz Banjaluke, koji tvrdi da je koordinator projekta pomenutog instituta, poslao je pisma u kabinete predsednika RS Milorada Dodika, premijerke Željke Cvijanović i ministra finansija RS Zorana Tegeltije, tržeći razgovor o donacijama.

Međutim, skoro tri meseca >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << niko ne želi da ga primi na sastanak, niti da mu odgovori. Džudželija za „EuroBlic“ tvrdi da je ovaj navodni institut spreman da sa 2.000 dolara mesečno pomaže direktno budžetske korisnike RS, s akcentom na socijalno najugroženije kategorije – penzionere, borce, porodice poginulih boraca, ratne vojne invalide, „sve dok RS ne izađe iz ekonomske krize“.

Na taj način, kako tvrdi, dobili bi svi – građanima bi skočila kupovna moć, država bi dobila porast PDV, a multinacionalnim kompanijama porasla bi prodaja proizvoda u BiH. Naime, Džudželija tvrdi da su institut formirale 2011. upravo američke kompanije iz automobilske, avio i nautičke industrije, kao protivtežu MMF, s ciljem da direktno podstiču kupovnu moć stanovništva, a samim tim i prodaju svojih proizvoda.

Na taj način, dodaje, oslobađaju se i ekstraprofita koji je u SAD dodatno oporezovan.

U institucijama RS za „EuroBlic“ nisu želeli zvanično da komentarišu njegove navode, ali su nam nezvanično rekli da ne žele sastanak, ubeđeni da je sve izmišljeno.

- Spremni smo da odgovorimo na ponude koje su u interesu građana RS. Međutim, na ovakve svari ne možemo da reagujemo, jer ne postoje činjenice – rečeno nam je u kabinetu predsednika RS.

Mada priča Džudželije zvuči uverljivo, ipak je u njoj nekoliko „rupa“.

U pismima koja je poslao institucijama RS nema ni zaglavlja ni pečata.

Njegova podsetnica nije ispisana prema pravopisu engleskog jezika, a adresa navodnog instituta uopšte nije navedena. Nju nije saopštio ni nakon instiranja „EuroBlica“.

- Pitaću za odobrenje, ali ne verujem da ćete je dobiti. Iz Kalifornije su preselili u Vašington - tvrdi samouvereno Džudželija.

Posebna priča je navodni institut koga predstavlja. U Ambasadi SAD u BiH za „EuroBlic“ kažu da oni nemaju informacija o postojanju takve organizacije. Isti odgovor dobili smo i od nekoliko kolega novinara iz SAD. I pored svega, Džudželija ne odustaje od svoje priče.

Prodavao usisivače

Ime i broj telefona našeg sagovornika može se naći u interent oglasima, kao prodavac poznatog brenda kućanskih usisivača. Džudželija to ne spori i kaže da je u životu „svašta radio“.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.