Izvor: Blic, 12.Dec.2017, 19:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ALTERNATIVA Treći blok samo PRIVEZAK velikih

Priča o formiranju tzv. trećeg političkog bloka u RS koji bi trebalo da predstavlja alternativu postojećim koalicijama aktuelna je uoči održavanja svakih izbora.

Dok analitičari ocenjuju da najave o formiranju trećeg bloka male partije uglavnom koriste za tvrđenje pazara, odnosno kao način da se posle izbora priključe pobedničkoj opciji, postoje i mišljenja prema kojima je insistiranje na postojanju “trećeg puta”, koji se neće oslanjati na SNSD ili SDS, neminovnost >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na domaćoj političkoj sceni.

Najsvežija najava formiranja trećeg bloka stiže iz Prve SDS, čiji je visoki funkcioner Božidar Vučurević nedavno otkrio da ta politička stranka, zajedno sa Partijom ujedinjenih penzionera i “Snagom naroda”, koju predvodi bijeljinski ekonomista Aleksa Milojević, radi na formiranju trećeg “patriotskog” bloka u RS.

Čekaju rezultate

Međutim, Vučurević nije krio ni to da će taj tzv. treći blok, odmah posle izbora, pokušati da se priključi onima koji budu sposobni da formiraju skupštinsku većinu.

- Kada budu objavljeni rezultati videćemo kome je narod dao poverenje. Sa tom stranom pravićemo moćnu većinu, kakva je neophodna Republici Srpskoj u ovom vremenu – rekao je Vučurević.

Pre njega, priču o formiranju trećeg bloka uoči održavanja prošlih opštih izbora zajednički su plasirali tadašnji lider Napredne Srpske Adam Šukalo i predsednik DNS Marko Pavić, ali je ta koalicija bila kratkog daha.

Ponuditi nešto novo

Ništa dugovečnije nisu bile ni vesti o pravljenju novog trećeg bloka koje su početkom ove godine procurile u javnost, a u koji su, prema tadašnjim nezvaničnim informacijama, trebalo da uđu PDP, NDP i DNS.

- Političkoj sceni u Republici Srpskoj neophodno je osveženje. Svima je jasno da nešto treba menjati i da su potrebne korenite konceptualne promene. Građanima je potrebno da se ponudi nešto novo, što bi predstavljalo izlaz iz sadašnjih blokada i teške ekonomske i političke situacije u zemlji – kaže za “EuroBlic predsednik Srpske patriotske stranke Slavko Župljanin.

Njegovo ime se, inače, pre nekoliko meseci takođe pominjalo u javnosti u vezi s formiranjem nekog novog bloka, koji bi, prema najavama, trebalo da okuplja širu grupaciju vanparlamentarnih političkih stranaka.

Prostor za "male" partije

Župljanin, između ostalog, tvrdi da na sadašnjoj političkoj sceni u Srpskoj, oštro podeljenoj između koalicija koje predvode SNSD i SDS, ima dovoljno prostora za dobar izborni rezultat manjih političkih partija i onih koji, prema njegovim rečima, nude alternativu postojećem stanju.

- Postoji ogroman prostor za kvalitetnu promociju nekog novog političkog puta i to se može iskoristiti – tvrdi Župljanin.

Praksa

S druge strane, politički analitičar Radomir Nešković smatra da priča o trećem bloku u RS trenutno ne pije vode, odnosno da je dosadašnja praksa pokazala da je svaki pokušaj stvaranja navodne alternative sadašnjoj vlasti i opoziciji doživeo neuspeh.

- Odmah posle izbora takve stranke su tražile prvu povoljnu priliku da se pridruže većim partnerima iz grupacije oko SNSD ili onih okupljenih u Savezu za promene. I na sledećim opštim izborima glavnu reč vodiće dve velike koalicije, dok ostali imaju male šanse za bilo kakav zapaženiji rezultat – predviđa Nešković.

Šijaković: Šansa u evropskim temama

Sociolog Ivan Šijaković tvrdi da bi jedina šansa za zapaženiji izborni rezultat nekog novog političkog bloka u RS bilo vođenje kampanje koja se oslanja na priču o evropskim integracijama.

– Osnovni problem svake nove političke grupacije u RS je to što imaju skoro identične priče s onima koje već godinama troše najveće partije. Insistiranje na evropskim temama jedino bi moglo da probudi interes kod mladih, koji su najbrojniji izborni apstinenti – kaže Šijaković.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.