Република Српска: Обележен Дан страдања Срба из Трнова

Izvor: GradskeInfo.rs, 30.Jul.2023, 15:45

Република Српска: Обележен Дан страдања Срба из Трнова

Полагањем венаца и парастосом код централног споменика у Трнову данас је обележен Дан страдања српског становништва те општине, у којој је током Одбрамбено-отаџбинског рата убијен 101 цивил, а за одбрану огњишта живот положило 130 бораца.
Фото: Танјуг/фото Срна/Наташа Черемиџић Начелник >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << општине Трново Драгомир Гаговић је изјавио да је на данашњи дан комплетно становништво те локалне заједнице морало да тражи спас у збегу према Калиновику, преноси РТРС.
„У односу на број становника, Трново је општина која је највише настрадала. То је ненадокнадиво“, истакао је Гаговић.
Изасланик српског члана Председништва БиХ Бошко Томић рекао је да су Бошњаци увек бирали српске празнике да би нападали на Србе и никад нису водили рачуна о томе да ли је реч о цивилу или војнику.
„Неприхватљиво је то од наших дојучерашњих комшија“, нагласио је Томић.
Он је навео да код Бошњака и данас није видљива воља за договором.
Горан Тимотија из Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила је указао да нико није осуђен за злочине почињене над Србима у Трнову и околним селима Ледићи, Десеци, Пресјеница, Тошићи и Широкари.
Подсетио је да је на данашњи дан пре 33 године у селу Пресјеница 12 старица и стараца убијено тупим предметима, а у Ледећима дете од 18 месеци и старац од 93 године.
Венце и цвеће на спомен-обележје у Трнову положили су и градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић и представници борачких организација и Црвеног крста Републике Српске.
Dodik: Retorika Kavazovića podseća na retoriku ratnih komandanata

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Република Српска: Обележен Дан страдања Срба из Трнова се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.