Vraćena nada za malog Marka

Izvor: Blic, 13.Mar.2010, 01:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vraćena nada za malog Marka

Prvo neverica, a onda osmeh na licima članova porodice Ristić iz Kragujevca u njihovom domu na periferiji grada nakon što je stigla vest da će kompanija „Jugohemija“ platiti sve troškove deponovanja matičnih ćelija u specijalizovanoj banci u Belgiji i tako pomoći u lečenju njihovog srednjeg sina Marka koji boluje od dijabetesa.

„Blic" je u četvrtak objavio tekst o Katarini i Goranu Ristiću koji su se odlučili da rode treće dete, u februaru su dobili sina Miljana, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << čije matične ćelije mogu da pomognu u lečenju osmogodišnjeg Marka, ali nisu imali dovoljno novca da plate deponovanje ćelija u Belgiji. Istog dana beogradsko preduzeće „Jugohemija" se javilo našoj redakciji i odlučilo da uplati svih 1.800 evra koji su neophodni porodici Ristić.

- Da li je to istina?! - bila je prva reakcija Gorana Ristića kada smo mu javili da je problem oko plaćanja rešen za jedan dan i u jednom potezu.

- Izvinjavam se što sam nepoverljiv, ali svašta sam u životu prošao, pa kada čujem dobru vest prosto ne mogu da poverujem. Sada je lakše, neizvesnost je prošla i zaista hvala firmi koja je omogućila da Marko dobije šansu za lečenje - dodaje Goran, čija porodica mesečno živi od 15.000 dinara socijalne pomoći i dečjeg dodatka. Goran dodatno radi teške fizičke poslove kako bi im obezbedio sve što im je neophodno.

Kompanija „Jugohemija" prva je reagovala na naš tekst i odmah obezbedila novac, kojim će omogućiti Markovo izlečenje. Jedna od vodećih kompanija u zemlji, koja posluje sa farmaceutskim proizvodima, uplatiće novac direktno na račun zastupnika ovlašćene firme „Life R.F." filijale „Cryo Save group", evropskog lidera za prikupljanje i čuvanje matičnih ćelija.

I dok kod Ristića dolaze komšije i prijatelji da se uvere da je sve u redu, budi se i jedan od junaka ove priče, najmlađi Miljan, koji će 17. marta napuniti mesec dana. Rođen je da pomogne starijem bratu kako bi obojica sa svojom najstarijom sestrom Marijom zdravo i srećno odrastali.

Marko je od treće godine dijabetičar. Četiri puta dnevno prima insulin i iako ima svega osam godina, od samog početka je na izuzetno zahtevnom i posebnom režimu ishrane. Ide u drugi razred Osnovne škole „Dositej Obradović" i juče nam je pokazao peticu iz matematike.

- Kad porastem, biću pekar - kaže Marko.

Miljanove matične ćelije, koje su velika nada za njegovog brata Marka, ovim gestom donatora deponovane su u sledećih dvadeset godina u specijalizovanom bankama u Belgiji i Holandiji.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.