Izvor: Blic, 04.Jul.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Voda topi kamen u bubregu

Voda topi kamen u bubregu

Duboko u Gornjačkoj klisuri, na mestu zvanom Tišina, gde se ne čuje huk reke Mlave, odnedavno se stvaraju duge kolone vozila registarskih tablica iz svih krajeva zemlje. Izlaze ljudi natovareni flašama, balonima, kantama i buradima i upućuju se pored same obale Mlave, gde iz kamena izvire bistra, hladna i lepa planinska voda. Oni koji strpljivo čekaju u redu kažu da leči mnoge bolesti.

- Od prijateljice sam čula da je ova voda dobra >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << za bubrege. Izbacuje kamen i organizam očisti od svega. I, eto, počela sam i ja da je pijem - kaže Zlatica Sulimanović iz sela Ranovac.

- Ovu vodu pijem već dve godine. Dolazila sam sa džakovima punim flaša i mogu vam reći da sam izbacila pesak koji sam imala u bubregu. Dok nisam počela da pijem ovu vodu, imala sam strahovite bolove. Otkako koristim vodu sa izvora Tišina ja sam potpuno nova žena - kaže Verica Trailović.

Voda koja izvire i tu se uliva u Mlavu, po pričanju meštana okolnih sela, pokazala se kao dobra i u lečenju mokraćnih puteva.

- Ja iz Požarevca dolazim jednom mesečno da bih ovde uzeo vodu. Ne znam šta leči, ali znam da je bolja od one iz vodovoda. Pijemo je već godinu dana, ne samo ja, nego i moja majka i sestra i odlično se osećamo - naglašava Dejan Jović.

- Meni je poznanik u Švajcarskoj rekao da je pijući vodu sa izvora Tišina izbacio kamen iz bubrega. Naveo mi je i primer da ako ne verujem da voda topi kamen, da je stavim u posudu u kojoj se uhvatio kamenac i kuvam. 'Videćeš da će kamen početi da se razlaže', govorio mi je. I eto, ja sam došla da probam - kaže Rosa Blagojević koja je na privremenom radu u Švajcarskoj.

Uz saradnju sa vlastima opštine Žagubica i Petrovac na Mlavi, monasima manastira Gornjak i sponzorima uređen je izvor, napravljeni su put i parking-prostor. S. M. Legenda o Tišini

Legenda kaže da je knez Lazar loveći jelene u Gornjačkoj klisuri slučajno ranio monaha Grigorija Sinaita koji je u ovaj kraj došao sa Sinaja i boravio po pećinama Gornjačke klisure. Videvši šta je učinio, knez je hteo da pomogne jadnom monahu i počeo je sa njim da razgovara. Međutim, huk Mlave je bio toliko jak da se glasovi nisu mogli razabrati. U jednom trenutku Grigorije je rekao Mlavi: 'Prestani!' i u momentu nestalo je buke reke. Mlava je zanemela. Od tada se to mesto zove Tišina ili Mučilo. I dan-danas tu se ne čuje žubor planinske lepotice Mlave. Ispitivanja na VMA potvrdila lekovitost

Ispitivanja koja su krajem prošlog meseca obavljena na VMA, na Odeljenju za sanitarnu hemiju, potvrdila su da je prirodna mineralna voda sa izvorišta Tišina zaista lekovita. Njene fizičko-hemijske karakteristike, a posebno alkalnost, jesu odlične, a voda sadrži pored gvožđa i druge korisne sastojke kao što su natrijum, kalijum, magnezijum, kalcijum, hloridi.

- Za eksploataciju ove vode ima više zainteresovanih privatnih firmi, a tu je i preduzeće 'Grmeč' koje je uzelo motel u Gornjaku. U pregovorima će učestvovati i Srpska pravoslavna crkva koja tu ima manastir, kao i opština Žagubica jer se izvor nalazi na njenoj teritoriji. U interesu je i opštine Petrovac da se ovaj izvor koristi u komercijalne svrhe jer je od Petrovca udaljen svega petnaestak kilometara - ističe Aca Životić, predsednik SO Petrovac.

U ovom mesecu uzeće se nove količine vode koje će biti poslate na analizu u naše najpoznatije institute. Želja je svih da od ove vode koja se sada stihijski koristi i koja ne kontrolisano otiče rekom Mlavom ubuduće koristi za lečenje bolesnika, ali i za piće jer je kvalitetnih pijaćih voda sve manje.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.