Izvor: Blic, 30.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U slavu grožđa i vina

Smederevo je ovog vikenda bilo prestonica grožđa i vina na tradicionalnoj turističkoj priredbi „Smederevska jesen", gde su se jubilarni 120. put srele istorija i sadašnjost. Rukovanje poslednjeg vladara srednjevekovne Srbije Đurđa Brankovića, koji je pre šest vekova zidao Smederevo, i predsednika opštine Saše Radosavljevića označilo je početak trodnevnog veselja u čast plodova jeseni kome se pridružilo više hiljada ljudi.



Da je vladar poslednje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << srpske prestonice despot Đurađ, kojim čudom, nakon pet vekova oživeo, bio bi ponosan što je podigao Smederevo. Svečani defile ulicama označio je početak slavljenja jeseni, a predvodila ga je despotova svita, i u njoj, za ondašnji narod ozloglašena despotica Jerina, kojoj se nadimak „prokleta" ni do danas nije izgubio. Defile je, u karnevalskom maniru, predstavio najukusnije plodove uzgajane vrednim rukama smederevskih seljaka. Bosonoge devojke muljale su grožđe, a na divljenje gostiju, od stotinak kilograma „hamburga" napravljen je džinovski grozd.

U Tvrđavi na dvoru despota Brankovića oživela je prestonica 15. veka. Nadmetali su se vitezovi, a ko je želeo da oseti starovekovni duh Smedereva mogao je da se oproba u nadvlačenju konopca, bacanju kamena s ramena, i jabuke na stepenište kule gde divane despotove ćerke. Zvuci renesansnih instumenata mešali su se sa narodnjačkim hitovima.

Gosti su se posebno pripremali za sinoćnji koncert Cece Ražnatović u Velikom gradu smederevske Tvrđave. Zvaničnici opštine potvrdili su da Cecino gostovanje košta 50.000 evra, plus ozvučenje i orkestar.

U improvizovanim seoskim domaćinstvima pekla se rakija, točila šira, okretali prasići i jagnjad. Ispijalo se vino u iščekivanju da se ukrčkaju stara, zaboravljena jela po receptima prabaka. Vinarije su izložile prvoklasno domaće vino, ne štedeći.

- Ovde nekada nije bilo kuće bez vinograda, a nije bilo samo sramota, već i greh da ti neko pređe prag, a da nemaš čašu vina da mu naspeš. Zato se namernici goste vinom koje pije domaćin, čime im se ukazuje posebna čast i dobrodošlica, kazuje Milomir Ilić iz Vodnja koji je vinograd nasledio od dede.

Vašardžije su se pod šatrama veselile uz trube, trbušne plesačiće, a domaćini su mušterije mamili pečenjem i svadbarskim kupusom.

Na gradskom trgu se pazarila najkvalitetnija „smederevka", ove jeseni slađa nego ikada, „hamburg" i „muskant italija" koje su vinogradari cenili od 60 do 150 dinara po kilogramu.

Jubilarna „Smederevska jesen" zatvara se večeras.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.