Smeh i suze Žike Promaje

Izvor: Blic, 23.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smeh i suze Žike Promaje

Draganu Stojanoviću Žiki, novinaru niške TV5, potrebno je mnogo više vremena da pređe glavnu Obrenovićevu ulicu od svih drugih građana jer poznati i nepoznati prolaznici umeju da ga uhvate za rukav kako bi mu ispričali interesantan događaj za emisiju „Promaja" čiji je autor.

Žikina popularnost je rasla sa mnogim prilozima - o kučetu koje pomaže radnicima „Telekoma" tako što provlači PTT kablove kroz šahtove, devojčici koja privlači metal zbog magnetizma u >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sebi, kući koja liči na pečurku, drvetu pomorandže na kome rastu limunovi"

Uz Žikinu teatralnost, reportaže u „Promaji" postale su izuzetno gledane.

- Unazad nekoliko godina pokušavam da pronađem neobične a istinite stvari kojih ima u izobilju. Trudim se da kroz „Promaju" na pravi način afirmišem našeg čoveka, domaćina jer je gledalištu dosta političara i ozbiljnih tema - priča Žika čija je novinarska beležnica prepuna zanimljivih i smešnih anegdota.

- Odem sa snimateljem u selo Supovac da slikam ženu koja živi u kući izgrađenoj u obliku pečurke. Vlasnica kaže da je to izgradio njen pokojni muž, a ja u reportaži kažem „verovatno bi i graditelj ovog specifičnog objekta sada ustao iz groba da vidi idilu koju je stvorio". Kad ono sutradan, traži me čovek na televiziji i još s vrata mi kaže: „Evo, ustao sam iz groba da vidim svoje delo, ali i tebe, nesrećo." Ispostavilo se na kraju da žena ima praksu da kaže da je za nju bivši muž mrtav, iako je čovek živ i zdrav - navodi Žika.

On kaže da je svojevremeno imao mnogo problema sa sagovornicima koji zbog treme popiju neku čašicu više.

- Počnemo da snimamo, pa prekidamo, hvatamo kadrove, a sagovornik, da i ne primetim, popije pola litra rakije. Onda počne da prepliće jezikom i koluta očima. Događalo mi se da sagovornik usred priče padne sa stolice, kao što se desilo jednom kopaču zlata u Zaplanju. Zato sam u poslednjih pet godina zabranio alkohol na terenu - kaže Žika. Seća se i najbrže vožnje u životu kada ga je poznati niški automobilista Moci Nikolić „provozao" na specifičnom.

- Nije bilo sedišta, samo patos. Moci mi je samo rekao: „Drž’ se Žiko" i nagazio. Za samo nekoliko sekundi kazaljka brzinomera se popela do 180 km na sat. Srce mi je sišlo u pete - priča Žika.

A u poznatom skopskom naselju Šutka Žiku su ondašnji Romi greškom zamenili sa menadžerom iz Srbije pa je više časova bio prinuđen da gleda vratolomije i veštine meštana - od bušenja stomaka iglom do brejkdensa...

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.