Robot pčelica na solarnu energiju

Izvor: Blic, 03.Maj.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Robot pčelica na solarnu energiju

Za samo dva meseca Joakim Janjatović (14), učenik iz Novog Sada, uz pomoć nastavnika tehničkog Nikole Čudića uspeo je da spravicu sa elektromotorom koja se koristi na časovima tehničkog pretvori u pravog robota pčelicu koji se kreće i to zahvaljujući solarnoj energiji i jedinstvenom sistemu čuvanja. I ne samo što je ovaj četrnaestogodišnjak uspeo da osmisli i napravi robot, već je njime oduševio i Evropu. Joakim je sa 11. moskovskog sajma pronalazaštva „Arhimed 2008" doneo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << srebrnu medalju, zlatnu diplomu Patentnog zavoda Ruske Federacije i zahvalnicu Saveza pronalazača Hrvatske.

- Kada su pročitali moje ime i rekli da sam osvojio drugo mesto, nisam poverovao, niti sam ustao da primim nagradu. Tek kada su ponovili poziv, shvatio sam da je to ipak istina. Zaista nisam očekivao tako nešto. Bila mi je neverovatna već sama vest da ću ići u Moskvu. O plasmanu se nisam brinuo, jer jasno mi je bilo da dolazim iz Srbije, zemlje koja nije među tehnološki najrazvijenijima, i smatrao sam da će učenici iz drugih zemalja imati daleko značajnije projekte. Međutim, kada smo stigli na sajam i kada sam pogledao radove ostalih učesnika, počeo sam da se nadam da će moj rad ući bar u prvih deset, ali opet, nagrada je bila veliko iznenađenje - priča mladi novosadski inovator Joakim Janjatović, kome je posebno drago što je jedini uspeo da se izbori sa konkurentima iz Rusije, zemlje Univerziteta „Lomonosov", koji su zauzeli preostalih devet vodećih pozicija.

Njegov izum, „CD Robi pčelica", koliko god jednostavno izgledao na prvi pogled, iziskivao je mnogo truda, s obzirom na to da je za njegovo pravljenje ovom timu iz Osnovne škole „Svetozar Marković" bilo ostavljeno tek dva meseca. Vest da će škola nastupati u Moskvi nije ih iznenadila, jer škola je i ranije učestvovala na ovakvim takmičenjima. Ipak, poziv da se pridruže sajmu niko nije smeo da uzima za ozbiljno dok se ne pronađu sredstva za put, tako da su pripreme počele tek krajem januara.

- Morali smo da se prilagođavamo vremenu, pa je od nekoliko ideja za „CD Robi pčelicu" zaživela ova. Spojena su dva „CD Robija" uređaja sa elektromotorom, dodata su krila sa panelima za sakupljanje solarne energije, a potom je Joakim uspeo i da ih poveže sa baterijom, tako da „Pčelica" sada može da koristi skladištenu solarnu energiju i kada se nađe u mraku - priča profesor Nikola Čudić, mentor Joakimovog rada.

Najteže je bilo, priča mladi pronalazač, naći način da se spoje dva elektromotora i generatora, a potom je bilo problematično naći adekvatan materijal za krila. Jer „Pčelica" teži čak pola kilograma, pa se nije smela opteretiti. Na kraju prihvaćeno je spasonosno rešenje: krila su napravljena od kartona, a prelepljena folijom.

- Išao sam korak po korak, kada bih osmislio jedan deo, prelazio sam na dizajniranje drugog dela. Nedelju dana pred put bilo je vreme da probamo „Pčelicu" i imao sam tremu, ali srećom, sve je bilo u redu - priča Joakim Janjatović.

Velika brzina iziskivala je i dodatne žrtve pa su se svi nastavnici u školi angažovali i pristali da progledaju kroz prste na Joakimove izostanke sa časova samo da bi izum bio gotov na vreme. U priču je ušla i nastavnica Danica Gavrilović koja je pripremila tehničku dokumentaciju. Jedino što se nije smelo zanemariti su bile pripreme za prijemni, jer Joakima očekuje upis u srednju školu.

Iako je najveći deo posla za njima, kako najavljuju i Joakim i njegov nastavnik, ovde nije kraj sa „Pčelicom". Ovakav patent može da se nadogradi veb kamerom, pa da se koristi za snimanje nepristupačnih prostora, a može i da se poveže preko blututa sa kompjuterom, pa da dobije i daljinsko upravljanje. Upravo na tome ovaj tim pronalazača sada radi.

„Pčelica" uskoro u svim školama

Nakon uspeha Joakima Janjatovića na sajmu u Moskvi, Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje najavio je da će „CD Robi", patent profesora Željka Stankovića, člana Republičke komisije za reformu tehničkog obrazovanja i „CD Robi pčelica" ući u sve vojvođanske škole i postati deo obrazovnog programa već za koji mesec.

- Nije dovoljno deci objasniti kako se radi sa drvetom i limom, treba ih pustiti da razvijaju maštu. U početku, teško je raditi sa 15 učenika od kojih svaki ima poseban projekat i svoj nivo znanja i rada, ali to je jedini način da se ne uguši njihova inventivnost - otkriva recept uspešnog nastavnika tehničkog Nikola Čudić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.