Predah roditeljima, sreća deci

Izvor: Blic, 17.Mar.2012, 19:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predah roditeljima, sreća deci

Ivan B. je ponovo došao u Dom „Duško Radović“ da se druži s prijateljima koje je nedavno upoznao. Već čekaju Žarko, Ana, Bojana... Žarko mu odmah pokazuje svoj crtež: “Vidi, Ivane, nacrtao sam kuću i Sunce, sad ću da ih obojim. U žuto ću da bojim Sunce...”

Svi sede za stolom i slikaju sa terapeutkinjama. Posle sledi "Ne ljuti se čoveče”.

- Volim da dođem ovde jer mi je kod kuće dosadno. Nemam s kim da se igram. Vaspitačica mi je rekla da >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ćemo uskoro da slikamo jaja. Sa Žarkom se baš lepo igram - stidljivo priča Ivan.

Ivanovi. Žarkovi i Bojanini roditelji, ali i roditelji sve dece sa smetnjama u razvoju, mogu svakodnevno da ih dovedu u ovaj dom. Niš je jedini grad u Srbiji u kojem roditelji mogu svoju mentalno nedovoljno razvijenu decu besplatno da ostave na čuvanje u Domu „Duško Radović" u okviru usluge „Predah od roditeljstva".

Majka Verica P. je oduševljena što može svog sina da dovede u ovaj dom.

- Znam da je u sigurnim rukama i da provodi vreme na kreativan način. S druge strane, i meni je potreban odmor, makar mali predah jer Žarko zahteva stalnu pažnju. On mora po ceo dan da se nečim bavi, traži da se non-stop igram s njim... Najbolje mu je kad vreme provodi sa svojim drugarima, kad se druže, slikaju, crtaju, prave neke makete... Do sad sam ga u Domu ostavljala na čuvanje od devet do 19 časova i nije bilo problema. Pokušaću da ga ostavim da prespava jer sam ga prijavila za projekat „Stanovanje uz podršku", koji će uskoro početi u Domu. Želela bih da proba da se malo osamostali i da živi bez mene i oca jer ga mi čuvamo kao pod staklenim zvonom - priča Verica.

Možemo da predahnemo

I za oca Jovana Bogdanović ovo je velika pomoć jer njegov sin ima ispunjeno vreme, a supruga i on mogu da da predahnu.

- Moja supruga nije mogla da radi jer morala da čuva sina. Nekad nismo imali gde da ga ostavimo, ali sada mogu da ga dovem i da ne brinem. Još važnije je to što se ovde oni druže, rade u raznim radionicama, a to im mnogo znači. Deca mogu da borave osam, 12, 24 časa ili čak i nekoliko dana. U Domu postoji 15 postelja. Supruga i ja nikad nismo mogli da odemo da dočeke i proslave - priča Bogdanović.

Direktorka Doma Slavica Đokić kaže da su pokrenuli projekat kako bi pomogli roditeljima.

- Ako im treba vreme da bi obavili neke poslove ili da otputuju negde, čak da se malo i odmore, tu smo da im pomognemo. Takvim porodicama je neophodan predah, jer nije lako svakodnevno i tako mesecima biti sa decom koja traže posebnu pažnju. Zato smo prošle godine pokrenuli projekat „Predah od roditeljstva" zajedno sa Društvom za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama. Pokazalo se da je to odlična stvar jer su roditelji sjajno prihvatili tu mogućnost. Svoje dete mogu da nam ostave na čuvanje nekoliko časova, ali i da ostanu kod nas ceo dan ili nekoliko dana. Samo moramo da se dogovorimo unapred. Postoje svi uslovi jer imamo i postelje i edukovan kadar koji provodi vreme s njima - kaže direktorka.

Dušica Davidović, gradska većnica, resorno zadužena za socijalna pitanja, ističe da su odlučili da materijalno pomognu da ta usluga i dalje bude dostupna roditeljima.

- Ministarstvo za rad i socijalna pitanja finansiralo je projekat do pred kraj 2011, a mi smo kao lokalna samouprava odlučili da ga podržimo i iz budžeta izdvimo 1,5 miliona dinara. Cilj nam je da to i ubuduće bude usluga koju će moži da koriste ove porodice. Za projekat smo dobili priznanja evropskih organizacija koja imaju skična iskustava - kaže ona.

Povezane vesti: Roditelje uče da bolje shvate decu

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.