PEĆ NA VAZDUH ŠTEDI NOVAC

Izvor: Kurir, 23.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PEĆ NA VAZDUH ŠTEDI NOVAC

Inovator Živanko Arnautović osmislio jedinstven sistem grejanja koji funkcioniše na principu sopstvene recirkulacije hladnog i toplog vazduha

LOZNICA - Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu konačno je pokazalo zainteresovanost za univerzalni kotao „štediša“, izum Živanka Arnautovića, konstruktora iz Loznice, tako da su veliki izgledi da od januara naredne godine, možda, krene i serijska proizvodnja ovog ekološkog kotla.

- Ako Ministarstvo >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << odobri serijsku proizvodnju vazdušnog grejanja, bez upotrebe struje i ostalih skupih energenata, najveću korist bi mogla osetiti domaćinstva u seoskim sredinama, kaže inovator Živanko Arnautović.

- Kotao koristi sistem centralnog vazdušnog grejanja, koji funkcioniše na principu sopstvene recirkulacije hladnog i toplog vazduha. Njime ne samo da se mogu grejati stambeni prostori, fabričke hale, staklenici ili plastenici već se može primenjivati u još desetak različitih slučajeva. Onaj ko bi krenuo u serijsku proizvodnju „štediše“ nikada ne bi ostao bez posla, objašnjava Arnautović, i napominje da se kotao može koristiti i za sušenje sirove, rezane daske, parketa, ali i industrijske paprike ili šljive.

Sušara za šljivu, koju je osmislio Arnautović, predstavlja ekološki čist sistem sušenja, jer nema nikakvih primesa u toku procesa. Pogodnost je i to što za loženje kotla može da se koristi prikupljeno granje, a ne neko skupoceno gorivo. Cena „štediše“ bi bila mnogo niža u slučaju da se krene u serijsku proizvodnju.

- Sada mu je cena od dve i po do tri hiljade evra, u zavisnosti od kapaciteta, a serijskom proizvodnjom bi cena bila prepolovljena. Na domaćem tržištu postoje svi potrebni materijali za njegovu izgradnju. Briketi od poljoprivredne biomase bili bi korisni kao gorivo za loženje kotla, kaže Arnautović, koji je za svoje izume do sada osvajao brojne zlatne medalje na Novosadskom sajmu, Sajmu u Briselu, kao i orden Nikole Tesle, koji je prošle godine dobio od Vlade Srbije.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.