PACOVI JEDU DECU

Izvor: Kurir, 04.Apr.2008, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PACOVI JEDU DECU

U šatorskom naselju kraj gradske deponije u Kraljevu živi oko dve stotine Roma, kosmetskih izbeglica. Većina mališana obolela od astme

KRALJEVO - Najveći broj kraljevačkih Roma živi u dva odvojena naselja pod Grdičkim brdom. Lokalna samouprava, u saradnji s nevladinim organizacijama, pokušava da u njima uvede komunalni red. Ulice su asfaltirane, uvedena je kanalizacija. Ali, u gotovo neljudskim uslovima žive, međutim, romske porodice smeštene u tzv. šatorskom naselju >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << kraj gradske deponije. Zaboravljeni od svih, oni teško izlaze na kraj s boleštinama, siromaštvom i - glodarima.

Reč je o Romima izbeglim s Kosmeta krajem devedesetih godina koji su se najpre uselili u atomsko sklonište kod Spomen-parka, a odatle su premešteni na kraj grada, na parče opštinske zemlje, između aerodroma i gradske deponije. Zahvaljujući Lekarima bez granica i Komesarijatu za izbeglice, dobili su dvadesetak kontejnera, u kojima žive. Od tada, osim povremenih poseta aktivista Crvenog krsta i lekara, njima niko više ne dolazi u posetu.

- Ovde živi 220 Roma. Stisli smo se kao  sardine. Gotovo svako dete je obolelo od bronhijalnih i plućnih bolesti, sve je više srčanih bolesnika. Potrebni su nam hrana, lekovi, sredstva za higijenu - kaže Alija Gaši, kojeg Romi smatraju starešinom kampa.

Osim bolesti i nemaštine, Romima iz šatorskog naselja velike nevolje zadaju pacovi, koji svake noći s obližnje deponije dolaze u kamp i zavlače se u kontejnere.

- Po celu noć ne spavam, stražarim! Imali smo nekoliko slučajeva da su pacovi izujedali decu. Ima ih na stotine. Jurimo se s njima do jutra - požalio nam se Adnan Salihi.

Brojni romski mališani goli su i bosi. Kod većine je otkrivena astma. Retko koje od njih ide u školu.

- S Kosova smo otišli kad sam bio u drugom razredu osnovne. Ovde nisam mogao da idem u školu, jer nisam imao šta da obučem i da obujem. Petkom i nedeljom sam na pijaci, prodajem nešto, moram od nečega da živim - priča petnaestogodišnji Bekim Salihi.

Priče stanovnika šatorskog naselja su istovetne. Sve ih muči beda i siromaštvo, deci ne mogu da kupe knjige, retko ih vode lekaru.

- Kad bi nam neko obezbedio makar jedan inhalator, ovde toliko smrdi, ugušićemo se. Toliki smrad koji dolazi s deponije ne možemo da podnesemo ni mi odrasli, a kamoli naša deca - žali se Safeta Curoli.

Prošle godine, zahvaljujući angažovanju Crvenog krsta, peskom je podasuto dvorište šatorskog naselja. Do tada, od blata u vreme kišnih dana gotovo se nije moglo prići romskim kontejnerima.

- Molim sve naše političare, opštinske i državne, da dođu i vide u kakvim uslovima živimo. Siguran sam da bi nam posle toga pomogli, jer kad čovek ovo vide, ne može da ostane ravnodušan - kaže Alija Gaši.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.