Naši forenzičari kao u američkim serijama

Izvor: Blic, 06.Dec.2009, 02:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naši forenzičari kao u američkim serijama

Ako mislite da patike kao vaše nosi bar još stotinu ljudi i da su zbog toga šanse da vas uhapse ako u njima počinite kriminalno delo nikakve, znajte da to nije tačno! Pre nekoliko godina naša policija je analizom otiska stopala uspela da utvrdi ko je od jednojajčanih blizanaca kriv. Analiza gena je zatajila, ali analiza papilarnih linija (linija koje formiraju ispupčenja) na stopalima je jasno pokazala ko je od njih dvojice nosio patike čiji su tragovi nađeni na licu mesta.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<


– Elektrolitičkom metodom nanosimo prašinu na obuću, a zatim otkrivamo individualne karakteristike onog koji je nosio obuću – oblik stopala, način na koji gazi" To može da posluži kao neoboriv dokaz na sudu, iako na prvi pogled ne izgleda tako – otkriva Mile Vukašinović, koji već 24 godine radi kao forenzičar u MUP-u.

Vukašinović je sa Festivalu nauke imao zadatak da pokaže da svaka, pa i najmanja stvar, može biti koristan dokaz protiv zločinca. Pošto je posao forenzičara „obrađivanje" lica mesta, njihov glavni adut su prikupljeni dokazi. Dokaz koji se na sudu najčešće koristi su otisci prstiju ili šaka – odnosno tragovi papilarnih linija.

– Oni su za golo oko nevidljivi, ali ih mi lako učinimo vidljivim na licu mesta. Otisci se mogu skinuti sa svake površine. Za jednobojne površine koristimo crni magnetni prah koji u sebi ima gvožđe. Nanosimo ga četkicom i posle nekoliko sekundi tragovi se pojavljuju. Na takve otiske lepimo specijalnu foliju i onda nju šaljemo službi za daktiloskopiju. Kod srebrnih i šarenih površina nanosi se specijalni ultraljubičasti prah koji zatim osvetljavamo UV lampom. Još jedan test policija koristi da bi ušla u trag počiniocima – helident, brzi test materijala na krv. U epruveticu se ubaci parče materijala za koji žele da provere da li je na njemu bilo krvi iako je materijal opran i izgleda apsolutno čisto. U toj epruvetici se isečak meša sa dve različite tečnosti i kada se sve zajedno promućka, tečnost postaje plava ako je u materijalu bilo krvi.

– Ono što nam još pomaže je analiza tragova pneumatika, koji otkrivaju o kom tipu vozila je reč, ko je vlasnik. Takođe proveravamo ima li tragova baruta na ruci kada tragamo za osobom koja je pucala iz oružja, a veštačenju mogu biti podvrgnuti i meci. Možda niste znali, ali staklo može da „kaže" sa koje strane je pucano, jer je procep stakla sa te strane širi. To takođe može da nam pokaže i ko je prvi pucao – objašnjava forenzičar.

Oblik i veličina krvavih mrlja ukazuju na ugao pod kojim je nekome naneta povreda, a mogu da ukažu i na blizinu sa koje je povređen, jer su mlazevi krvi kod rana nastalih pucnjem iz blizine veći. Oblik mrlja krvi može da „pokaže" i gde se nalazio deo tela koji je povređen. A ukoliko je neko mislio da je rešio sve probleme zato što je oprao krvave tragove, pogrešio je. I tu je već odavno u upotrebi supstanca poznata kao lubinol, koja pomešana sa krvlju daje plavoljubičastu boju.

– Zato i jeste samo tokom ove godine otkriveno 414 izvršilaca različitih krivičnih dela u Srbiji – dodaje on.

Nije isključeno da će ih biti i više, jer je ova služba najavila umrežavanje sa svim drugim forenzičkim službama u svetu, tako da će im uskoro biti dostupni otisci i dokumentacija svih ostalih kriminalaca na planeti.

Bioskop za sva čula

U džungli ste. Pada sitna kiša, a vi udišete miris vlažnog cveća i trave" Ako još stavite 3D naočari, otvorite oči i pogledate u veliko platno ispred sebe, doživljaj je potpun, iako ste u stvari u bioskopu i gledate film o džungli. Marijana Bek iz Tehničkog muzeja u Švedskoj pokazala je posetiocima Festivala nauke kako izgleda bioskop za sva čula (Cine 4). On ima sedišta koja mogu da se pomeraju napred-nazad, levo-desno i ukrug. Mogu da masiraju, izbacuju kapljice vode, mirišljave arome, a imaju čak i savitljivu spravicu koja gledaoce dodiruje po nogama, kao trava"

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.