Magarcu dva ministarstva

Izvor: Blic, 17.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Magarcu dva ministarstva

Još, beše li davne '92. slikar Bogoljub Arsenijević Maki je sa istomišljenicima, iz protesta i otpora, Onom ludilu, „otcepio" naselje Radničku koloniju u Valjevu i proglasio Republiku Koloniju. Udarena je tabla ispred naselja, formirana i vlada, Arsenijević je uradio i spomenik Srpskom predsedniku, falus visok dva zarez šest metara, planir’o i spomenik Srpskom vojvodi u vidu zadnjice koja bi bila nataknuta na spomenik Predsedniku, ali policija, uoči otkrivanja, srušila Predsednika, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << a Bogoljub osuđen na četiri meseca zatvora. Za Arsenijevića se čulo i kasnije, organizovanjem mitinga protiv vlasti, u Valjevu, na Petrovdan '99, bio preteča petooktobarskih događaja. Arsenijević biva osuđen na tri godine zatvora, beži iz zatvora i aktivno učestvuje u promenama. Poslednjih godina je u Crnoj Gori, gde ikonopiše u crkvama, u svoju Republiku povremeno dođe. Govoreći za „Blic" kaže da su posle Promena objavili da se neće mešati u stvari susedne Republike, ali da ih je ono što se tamo dešava nateralo na ponovno činjenje i još jedan preformans.

U tom pravcu, a i smeru, zakazani izbori u Republici Koloniji, u radni dan i tačno u podne. Tog radnog dana podne je bilo ko svako podne, ispred novih zgrada na placu u naselju Kolonija, koje u rekordnom roku, a vele da bolje da nije tako rekordno, krajem '99. - jer više zgrada bilo srušeno u bombardovanju – opravio onaj Mrkonjić, sve beše spremno za izbore. Sto ispred ulaza u jednu od zgrada je bio zastrt zastavom Republike, bela plus debela svinja u petokraci, ozgo i po stolu behu kartonske kutije za glasanje na kojima su bile ispisane funkcije i imena predsednika i ministara. Kamermana, novinara, da se ne priča. Predsednik Republike Arsenijević objavi da su rešili da, ko u susednoj Republici, i oni obave izbore, i pokažu da i oni znaju znanje. Do Predsednika stade premijer Dragoljub Tešić Teša, levo i desno od njih ministri.

Premijer, koji obuče mantiju, dobi reč, premijer reče: „Nek je blagosloven ovaj skup". Premijer reče: „Vječnaja pamjat", svi rekoše: „Vječnaja pamjat". Premijer reče: „U ime Oca, i Sina, i Svetog duha, amin", svi rekoše: „Amin". Po poslovniku prvo uzeše da izaberu predsednika Skupštine, Premijer, kao najstariju, jer je i pre ovoga bila najstarija, predloži Predsednikovu pokojnu majku Nadu, Predsednik se složi i pohvali, i ostali se složiše, izabraše jednoglasno pokojnu majku. Pređoše na glasanje za izbor članova vlade, svako od prisutnih ubaci svoju cedulju u svoju kutiju ispred sebe, poče prebrajanje, jedan glas, jednoglasno, predsednik Arsenijević, jedan glas, opet jednoglasno, premijer Tešić, i ministri sa svojim glasovima postaše novi ministri. Svi se izaupladiraše i izraziše čestitanje. Predsednik primeti da nemaju ministra prosvete, a 'oće i oni budu lepi i pametni, zamoli Premijera da iznese predlog, na njega red. Premijer reče, sad će on, ode iz zdanja i dovede magarca na koga okači plakat na kome je pisalo Ministar prosvete. Predsednik pohvali rešenje i dade magarca da ga drži ministar vojske dok ne bude inagaurisan. I to bi jednoglasno. Sad dođe red na Predsednika da on iznese svoj predlog, Predsednik predsednički dođe na ideju, pošto vidi da je to čudo neviđeno, da novi ministar dobije još jedno ministarstvo, koje, odluči se, Ministarstvo za kapitalne investicije. Predsednik lično, sa slobodne strane, okači magarcu plakat, Ministar za kapitalne investicije. I još se reče: „Sad vidite da nema samo susedna Republika ministra za kapitalne investicije za diku, ponos i još divljenja". I to potvrdiše jednoglasno i uspešno. Premijer dodade da ni on ne bi im’o bolje rešenje, dupli ministar mnogo jak i mnogo glup. Uzeše da sve privode kraju, Premijer opet premijerski reče: „Vječnaja pamjat", svi i opet rekoše: „Amin".

Po redu i proceduri izabraše himnu, onu Rambovu, „Prijatelju, prijatelju, marš u p.. materinu", potvrdiše i zastavu Republike, pređoše na aktivnost, kako rekoše, kratkog karisanja, do’vatiše se Predsednik i Premijer, objaviše da je sve gotovo i obavljeno.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.