Hodajte bosi, rešite se ravnih stopala

Izvor: Blic, 06.Apr.2009, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hodajte bosi, rešite se ravnih stopala

Klinički centar Srbije domaćin je najboljim svetskim interventnim kardiolozima koji će operisati 40 naših pacijenata sa najkomplikovanijim zapušenim krvnim sudovima i urođenim srčanim manama, kojima do sada nije moglo da se pomogne.

Reč je o petoj internacionalnoj radionici na kojoj će 25 istaknutih lekara operisati pacijente od 5. do 8. aprila. U salama za kateterizaciju radiće doktori Antonio Kolombo iz Italije, koji važi za najboljeg interventnog kardiologa sveta, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Osamu Katoh iz Japana, Iv Luvard iz Francuske, Karlo di Mario iz Kraljevske bolnice u Londonu, Džordž Sijonis, Grk koji radi u Holandiji, Jumbo Ge iz Kine. Za njih kažu da su najbolji interventni kardiolozi. U svetu dobijaju „za ruke” 8.000 evra po intervenciji. Bez njihove pomoći naši interventni kardiolozi, iako cenjeni u svetu, ne bi mogli da se pobrinu za najteže pacijente. Svaka od ovih intervencija, koja će ovde biti urađena, u svetu bi koštala po 20.000 evra, a na ovom, beogradskom samitu interventnih kardiologa, jednom od tri najvažnija kardiološka stručna skupa u Evropi, biće urađene o trošku zdravstvenog osiguranja.

Pored praktičnog, skup ima i edukativni program u okviru kojeg će biti predstavljeni najnoviji trendovi u interventnoj kardiologiji.

- Zatvaranje urođenih otvora na krvnim sudovima srca bez otvaranja grudnog koša trenutno je hit u svetu. Ta intervencija se radi pre nego što pacijent napuni 20 godina. Najveće iskustvo sa ovom intervencijom i najbolje rezultate postiže Džordž Sijonis iz Grčke, koji će ovom tehnikom operisati pet naših pacijenata - objašnjava profesor doktor Milan Nedeljković iz KCS i organizacioni direktor skupa.

Najviše najtežih operacija do sada je uradio upravo ovaj grčki stručnjak. On je jednom sedamdesetogodišnjaku, kog u našoj zemlji niko nije hteo da operiše, pomogao za svega tri sata.

- Otvorio je dva zapušena krvna suda koja su bila bolesna i zbog kojih su pacijentu ugrađena tri bajpasa. Bajpaseve nije dirao nego je rekonstruisao krvne sudove - objašnjava dr Nedeljković.

Dr Sijonis je začetnik tehnike retrogradnog otpušavanja arterijskih krvnih sudova.

- Specifičnost ove tehnike je u tome što se zapušenoj arteriji ne prilazi od ulaza zapušene arterije, već iz druge, zdrave. Ovakva intervencija je u svetu prvi put urađena pre četiri godine i primenjuje se u malom broju medicinskih centara - ističe dr Sijonis.

Više od 300 lekara iz zemlje i okruženja prijavilo se da prati ovaj samit kardiologa. Oni će iz sale hotela „M” direktno moći da prate sve što se radi u salama za kateterizaciju i da putem video-linka komuniciraju sa hirurzima. Poslednjeg dana samita intervencije će se raditi i u KBC „Bežanijska kosa”, Institutu „Dedinje” i KC „Niš”.

Današnji raspored

Danas će intervencije uraditi Antonio Kolombo iz Italije i Žan Pašade iz Francuske, koji će postati i predsednik Udruženja interventnih kardiologa Evrope. Oni će operisati šest pacijenata sa najkomplikovanijim problemima. Naime, ti pacijenti imaju problem na vitalnom mestu, glavnom stablu levog krvnog suda koje nijedan lekar ne želi da operiše. Oni nemaju nikakav bol, već je iznenadna smrt za njih znak bolesti.

Danas objavljujemo deveti deo „Atlasa”

Otkrijte kako se krećemo

Na deset grafika objavljivaćemo detalje o delovima organizma. Kada skupite svih deset, moći ćete da sklopite poster ljudskog tela u prirodnoj veličini

Polako se približavamo kraju istraživanja ljudskog tela, te verovatno najmoćnije i najkompleksnije mašina čije tajne smo otkrivali proteklih devet dana u velikom projektu „Blica”, Ministarstva zdravlja Republike Srbije i „Velefarma”. Telo smo podelili na deset delova, a svaki deo detaljno i zanimljivo objasnili na grafikama. Sutra objavljujemo desetu, poslednju grafiku na kojoj smo opisali koštani sistem i odgovorili na pitanje kako će izgledati čovek budućnosti?

Bilo je ovo jedno uzbudljivo putovanje koje smo počeli 30. marta, kada su glavni protagonisti bili lice, zubi, čula vida, ukusa i mirisa. Do sada ste uspeli da saznate da je ljudsko telo sastavljeno od 600 mišića i 200 kostiju, krvnih sudova ukupne dužine 96.000 kilometara, 1.600 kilometara plućnih kapilara i 75 kilometara nerava. Pročitali ste da je srce sposobno da se kontrahuje 2.000 miliona puta kako bi nas održalo u životu i saznali ste kako creva dužine devet metara uspevaju da upijaju hranu.

Odgovorili smo na pitanja kako je moguće da naša pluća udahnu deset litara vazduha svakog minuta, kako majušne kosti uspevaju da izdrže pritisak od čak devet tona i kako pet litara krvi konstantno kruži našim telom.

Kako bi objasnili sve fenomene čovečjeg organizma, desetorica najpoznatijih svetskih dizajnera dobila su zadatak da svaki svojom specijalnom tehnikom, na popularan i jasan način, predstavi sve sisteme organa, kao i najzanimljivije podatke o bolestima i načinima prevencije.

Paralelno sa objavljivanjem grafika, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja, i „Velefarmom” objavljujemo seriju „Zdravlje nacije: Kako sprečiti bolesti”. Na ovim stranicama najistaknutiji stručnjaci iz sveta medicine savetuju vas kako da se lečite, ali pre svega kako da prevencijom sprečite da do bolesti dođe.

Tamjan pomaže kod reume

Za išijas, reume i upale mišića i otoka prirodna biljna pomoć je „fitoreuma”. Prisustvo semena tamjana u kombinaciji sa koncentratima scutellarie i medunike ispoljavaju maksimalno zajedničko delovanje aktivnih principa i na taj način pomažu normalizaciji fizioloških funkcija. Prisustvo selena iz kvasca osigurava uravnoteženo unošenje minerala značajnih u borbi protiv negativnog delovanja slobodnih radikala u organizmu.

„Fitoreuma” olakšava kretanje, bolna stanja i smanjuje upotrebu lekova koji oštećuju digestivne organe.

Pustite dete da boso trči po travi

Da bi se kod dece normalno razvila stopala, a tabani imali pravilan svod, ne treba forsirati njihovo rano ustajanje i prohodavanje. Prve cipelice moraju biti duboke, čvrste oko pete, lako savitljivog đona, sa lukom koji je blag, zatvorenih prstiju.

Ravni tabani su veoma čest problem u našoj populaciji, a istraživanja su pokazala da čak 12 odsto sedmogodišnjaka danas ima ovaj problem.

- Osnovno što roditelji moraju da znaju jeste kako se tabani razvijaju. Svako dete kad se rodi ima naizgled ravne tabane, ali to je normalno stopalo. Svod počinje da se razvija sa ustajanjem i prohodavanjem. Ne treba forsirati njegovo rano ustajanje i prohodavanje, već dozvoliti normalan, skladan razvoj, što znači da se očekuje normalno ustajanje i prohodavanje od 11 do 16 meseci - kaže dr Jelena Rakić- Milanović, načelnik službe za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Instituta za majku i dete.

Kad dete počne sa ustajanjem u krevecu, hodanjem u ogradici, najbolje je da bude bez cipela, boso, jer se na taj način uči ravnoteži i stopala se polako razvijaju. Cipele se obuvaju kada dođe vreme da hoda po tvrdim podlogama, asfaltu, pločicama, parketu.

- Od godinu i po do tri godine deca treba da nose blage uloške, ali sam uložak po sebi neće dovoditi do stvaranja svoda, već samo pomaže u tome - priča dr Rakić-Milanović i nastavlja da se deca mogu stavljati u hodalice tek kada nauče da hodaju. Njihovo kretanje u šetalici nije pravilno, više liči na veslanje nožicama, tako da u takvim situacijama obavezno treba da imaju cipele.

Naša sagovornica kaže da roditelji u letnjem periodu treba da puste decu da hodaju bosa po šljunku, pesku, travi, tamo gde su sigurni da nema opasnosti od krpelja i povreda. Često se kod dece može videti da hodaju na prstima, što se do druge godine smatra normalnim ukoliko povremeno spuštaju petu. Ako dete samo hoda na prstima i ne spušta petu, onda treba i pre druge godine potražiti pomoć lekara.

Kod dece se može javiti i preklapanje prstića na stopalima. Oni su obično više estetski nego funkcionalni problem. Može se desiti da prave smetnje pri stajanju i hodu, tako da blagovremenim odlaskom kod lekara problem se lako rešava.

Slavica Tuvić

Test: Da li ste skloni osteoporozi

Ako je vaš odgovor potvrdan, zaokružite broj ispred pitanja.

1. Slabo konzumirate mlečne proizvode?

2. Od 25. godine života smanjili ste se za više od četiri centimetra?

3. Prvu menstruaciju ste dobili posle 15. godine?

4. Da li ste ušli u menopauzu pre 48. godine?

5. Da li ste tokom dužeg perioda uzimali hormone (npr. pilule za kontracepciju)?

6. Jeste li pušač?

7. Redovno konzumirate alkohol?

8. Da li već duže vreme imate problema sa štitnom žlezdom, bubrezima, crevima ili dijabetesom, odnosno - da li ste ih imali tokom dužeg perioda?

9. Da li su vam izvađeni jajnici?

10. Imate li često jake bolove u leđima?

11. Da li vam se na leđima stvorila grba?

12. Slomili ste kost prilikom relativno bezazlene nezgode (npr. kada vam se iskrivilo stopalo)?

13. Da li ste imali operaciju na želucu?

14. Jeste li veoma mršavi?

15. Da li neko od vaših rođaka boluje od osteoporoze?

16. Da li ste duže od tri meseca uzimali kortizon?

17. Ne bavite se sportom, to jest - nedovoljno se krećete?

REŠENJE:

Bez zaokruženih odgovora: Imate najbolje izglede da dugo sačuvate zdrave kosti.

Od jedan do dva zaokružena odgovora: Opasnost da obolite od osteoporoze je neznatna. Uz odgovarajuću preventivu, tako će i dalje ostati.

Od tri do pet zaokruženih odgovora: Postoji mogućnost problema sa kostima. Posavetujte se sa lekarom.

Šest i više zaokruženih odgovora: Trebalo bi što pre da izmerite gustinu kostiju!

SUTRA: Koštani sistem i čovek budućnosti

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.