Izvor: Blic, 09.Maj.2000, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Flaša rakije za mačku

Flaša rakije za mačku

Raščupani mačor težak deset kilograma guguće. Plavodlaka graciozna maca koja može da se popne uz zid do tri metra visine. Albino sijamka sa potpuno providnim očima... Ovo nisu inserti iz serijala 'Verovali ili ne'. To je samo deo prizora sa Međunarodne izložbe mačaka održane proteklog vikenda na Beogradskom sajmu.

Više od 400 rasnih mačaka u kavezima obloženim šarenim jastučićima ispunilo je halu IV Beogradskog sajma. Tigraste, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << riđe, bele, braon, kratkodlake, dugodlake i druge mačke nervozno su se šetkale ili samo ležale sabijene u najudaljenijem ćošku kaveza. Izlagači i vlasnici pod parolom 'umirujem svog ljubimca' pokazivali su još veću nervozu. Četiri internacionalne sudije imale su pune ruke posla.

Najveću pažnju posetilaca privukle su egzotične i retke rase mačaka. Persijske i domaće mačke ove godine su malo izgubile na popularnosti. Pored kaveza mačora-džina, teškog skoro deset kilograma, celog dana bila je gužva. On je samo ležao i lenjo pomerao čupavim repom izražavajući negodovanje. Povremeno je ispuštao zvuk sličan gugutanju. Ovaj riđi mačor pripada mejnkun rasi, čija je domovina Amerika. Kod nas je donet pre četiri godine. Devojka oduševljena izgledom i 'kul' pozom ovog mejnkun mačora glasno je izrazila svoju želju:

Ja bih da se slikam sa njim!

Njen mladić, očigledno se dosađujući, prokomentarisao je:

Što mu ne tražiš autogram.

Ubedljivo najpopularnije mačke su ruske plave. Ove mačke nazivaju i kraljevskim, pošto su živele na ruskom carskom dvoru, a početkom veka engleska kraljica Viktorija je na poklon od ruskog cara dobila par plavih mačaka. Prvi odgajivač kod nas je Dragiša Jovičić Giga. On objašnjava kako je počeo da gaji ove mačke dok ponosno pokazuje potomka svog omiljenog mačora Valdaja, Vanju.

Pre skoro dvadeset godina, sedim ja ispred vikendice na Dunavu i gledam u ruski brod koji je pristao. Ugledam nešto plavo što mi je ličilo na mačku. Zovnem ruskog mornara na rakiju i on mi pokloni mačku. Ja mu spakujem još jednu flašu šljive da se uteši. Tada sam počeo da se ozbiljnije interesujem za ovu vrstu mačaka priča Dragiša Jovičić.

Vanja je i ove godine odneo titulu šampiona, deluje pre svega otmeno. Otac je petoro mačića starih tek tri nedelje.

Vanja ne voli mleko, a obožava med. Jako voli da se šeta. Svaki dan posle ručka, ako ga odmah ne izvedem, dođe mi u krilo i stavi šapu na lice. I to ponavlja dok mu ne stavim povodac i povedem napolje priča Stana Stojanović, Vanjina 'mama'.

Minki je Valdajeva ćerka. Graciozna i mišićava odgovara mjaukom na pozdrav svog gazde.

Po ceo dan u dvorištu lovi miševe, guštere i razne bube. Kad joj dosadi zatrči se, i kao Kijanu Rivs u 'Matriksu', za tili čas je na terasi koja je na visini od tri metra priča Siniša Milošević.

Plavooki Oki i Melani su mačke-krpenjače, ili ragdol. Ova rasa mačaka ime je dobila zbog svoje osobine da se potpuno opusti 'kao krpa' preko ruke. Rastu do svoje četvrte godine i mužjaci dostignu i do sedam kilograma.

Ovo su samo neke od mačaka koje je četvoročlani žiri u dva dana vikenda detaljno procenjivao. I kao i uvek samo nekoliko vlasnika mačaka otišlo je zadovoljno ocenama žirija. K Živković

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.