Delegat  u laboratoriji slavnih

Izvor: Blic, 27.Jul.2009, 05:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Delegat u laboratoriji slavnih

Da niko nije prorok u svom selu, odavno se zna, i ova izreka postoji u gotovo svim jezicima sveta - u različitim oblicima, ali sa istim značenjem: lokalna sredina uspeh ne priznaje. Ali jedino se Srbija cela ponaša kao selo iz ove gorke rečenice. Pohvale koje njeni mladi naučnici dobijaju u svetu nje se ne dotiču, ne računa ih, niti o mladim naučnicima brine, kao da se vodi - hajdemo opet poslovicu! - onom bahatom: „Ima se, može se!"

Milan Popović se ne bavi loptanjem, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nije „zvezda Granda" ili „Operacije trijumf", a ni „ukućanin Velikog brata". Zato, verovatno, i niste čuli za njega. Jer, on je zvezda u Evropi. Milan Popović je jedan od najuspešnijih učesnika međunarodnih festivala na kojima se popularizuje nauka.

Ovaj apsolvent fizičke hemije sa prosečnom ocenom 9,20 - „nikad nisam jurio ocene, učio sam samo ono što me zanima..." - rođen je 1985. u Požegi.

- Hteo sam, kad porastem da budem nešto između ludog naučnika i superheroja. Od ovog drugog sam sada odustao - smeje se.

U gimnaziji se amaterski bavio glumom, pisao pesme, pohađao kurs filmske režije i završio kratku školu novinarstva koju je organizovao engleski Bi-Bi-Si. I uporedo učestvovao na takmičenjima iz hemije i fizike, a leta provodio u Istraživačkoj stanici Petnica.

Na studije u Beograd došao je 2004. godine, ali teško je reći da ga je velegrad dočekao raširenih ruku.

- Prve dve godine stanovao sam privatno. Gazdarica je tražila da doplatim 80 evra ako želim da devojka prenoći kod mene. Izričito je rekla: „Devojka uveče mora da izađe, osim u slučaju elementarne nepogode!"

Godine 2007. uključio se u projekt „Laboratorija slavnih". Cilj ovog takmičenja je da podrži mlade naučnike (od 18 do 35 godina), ali i da ih ohrabri da sa širom publikom komuniciraju na razumljiv, inspirativan i interaktivan način. „Laboratorija slavnih" je deo regionalnog projekta „Ta divna nauka", čiji je inicijator Britiš konsel, a koja obuhvata devet zemalja jugoistočne Evrope i Veliku Britaniju. Milan se plasirao među prvih deset, kao najmlađi finalista.

Zatim je sa koleginicama Marijom Lesjak, Tinom Kamčev i Senkom Ljubojević nastupio na beogradskom Festivalu nauke sa programom „Kuvajte sa Milanom i Marijom" - Tina je bila njegov, a Senka Marijin „pomoćni kuvar" - tokom kojeg je demonstrirao upotrebu svakodnevnih namirnica u hemijskim eksperimentima. Tina i on posle ovoga pozvani su na prošlogodišnji Festival nauke u Đenovi, gde su u anketi publike dobili najvišu ocenu.

Sada, u utorak, 28. jula ovaj par putuje u Seul, gde će učestvovati na Korejskom festivalu nauke 2009, najvećoj priredbi te vrste na svetu koju je tokom prošle godine posetilo 179.000 ljudi. Ova manifestacija nije takmičarskog karaktera, kao što nije nijedan drugi festival nauke, ali obično organizatori na kraju proglase najbolje i najzanimljivije postavke.

- Ovog našeg puta ne bi ni bilo da se nisu pojavile kompanije kao što je „Renewable Energy Ventures" iz Beograda koja nam je pokrila čak polovinu putnih troškova, Putevi Užice, Opština Požega, Livnica Požega, Valjaonica aluminijuma i još nekoliko manjih firmi. Veliku pomoć imamo od našeg Fakulteta za fizičku hemiju, čija uprava i zaposleni imaju mnogo razumevanja za naš rad i koji nam uvek nabavljaju hemikalije potrebne za vežbanje i nastup, i ostavljaju na raspolaganje laboratoriju - kaže Milan Popović, i dodaje:

- Popularizacija nauke je važna aktivnost, jer tako skrećemo pažnju javnosti na nauku i naučnike, razbijamo neke predrasude o njima i, što je najvažnije, budimo ljubav prema nauci kod najmlađe publike i tako povećavamo broj onih koji će se u budućnosti opredeliti za bavljenje naukom...

Možda se jednom za njihovu slavu u Aziji čuje i ovde...

Ovaj tekst objavljujemo u okviru projekta „Moj heroj".

Sajt www.mojheroj.com posvećen je pričama o običnim ljudima koji su se svojom hrabrošću, poštenjem, istrajnošću i plemenitošću uspešno uhvatili u koštac sa izazovima života i ćudljivim putevima sudbine.

Od misice do naučnice

Tina Kamčeva rođena je 1985. godine u Podgorici i, poput Milana, kao đak učestvovala je na brojnim republičkim i saveznim takmičenjima, najčešće iz fizike, i uglavnom - osvajala nagrade.

Nekoliko godina pevala je u Dečjem horu „Zvjezdice", a kasnije je postala član debatnog kluba „Juventas", i dve godine učestvovala u raspravama, na srpskom i engleskom jeziku, u popularnoj televizijskoj emisiji „Za i protiv".

Uporedo sa ovim aktivnostima, bavila se manekenstvom, pa je 2000. godine osvojila titulu mis „Teen YU 2000". Iste godine, međutim, postala je član Mense Crne Gore. Student je završne godine Fakulteta za fizičku hemiju u Beogradu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.