Izvor: Blic, 09.Apr.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

'Blic' deci Kosmeta

'Blic' deci Kosmeta 'Blic' će sa svojim čitaocima do 15. aprila od svakog prodatog primerka naših novina odvajati po dinar za decu u srpskim enklavama na Kosovu i Metohiji. Do sada je prikupljeno više od 1.200.000 dinara koji će u saradnji sa Crvenim krstom Srbije biti raspoređeni deci koja su najviše ugrožena Život bez oca i školske klupe

Dvorište, kuća, deda, baba i mama Ankica jesu moj prostor i društvo za igru. Van ovog dvorišta ne izlazim. Gajim ruže >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i cveće. Sve sam sama okopala, izrezala suve grane. Vidi kako je počela da cveta moja breskva, priča Marija Ognjanović, učenica trećeg razreda iz sela Janjine Vode, oko pet kilometara udaljenom od Obilića, sela koje se nalazi u potpunom okruženju Albanaca nadomak ozloglašenog Belaćevca.

- Ne idem u školu. To mi najviše nedostaje. Nedostaje mi drugarica Ana sa kojom sedim u klupi. Nemam s kim da se igram. Dosađujem dedi i sa njime se jedino svađam jer mi ne da da idem sa njime u baštu udaljenu dvadesetak metara od kuće - kaže Marija.

Mirjanu, njenu stariju sestru, učenicu trećeg razreda srednje medicinske škole, deda Ratomir je sklonio u Prilužje. Njegov zet Radosav, otac Majin i Mirin, ubijen je 2000. godine u blizini kuće, a njegova supruga Ankica odbila je da svoju decu, dve mezimice, izmesti u Srbiju.

- Neće deca. Želela sam da ih poštedim bola zbog očeve smrti i svakodnevnog straha od novih napada Albanaca. Plašim se. Ne spavam. Dežuram sa tatom po celu noć - kaže Ankica i kroz suze dodaje: - Mariju bog ne može odvojiti od ovog sela. Često kaže 'ako idemo, nosimo i tatu'. On je sahranjen na groblju koje se nalazi u neposrednoj blizini kuće, pa mala Marija, kako kaže Ratomir, često umakne, ali on zna gde će je naći. Očupa ruže i pravo na grob.

Iako je prošlo skoro četiri godine od ubistva njenog oca, ona se i dan-danas uspavljuje u njegovom krevetu i sanja, kako kaže, da se sa drugaricama i sestrama od stričeva koje sada žive u Nišu ponovo poigra u svom dvorištu i u obližnjem šumarku u Janjinim Vodama. Neđeljko Zejak

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.