Izvor: Blic, 30.Mar.2000, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bili smo deo dekora

Bili smo deo dekora

Ma, nije da ja ne volim da vozim brzo, taman posla, nego ne može ovo da ide brže od 80 na sat, ima da se zapalimo! - kaže vozač crvenog kombija koji je izdisao na putu Beograd-Karađorđevo. Cilj nam je bilo nekadašnje Titovo lovište na samoj granici sa Hrvatskom, a zašto, nismo uspeli da saznamo. U kombiju ekipa direktora, novinari i ljubazna domaćica na hoklici u gepeku. Naime, ova dobra dama ustupila je svoje mesto ekipi, jednoj od tri 'Trećeg kanala'. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Krenuli smo na svečanu prezentaciju 'Ikarusovog' midibusa, proizvedenog uprkos teškim vremenima, kako će to kasnije novinaru 'Blica' objasniti simpatični potpredesednik Vlade Dragan Tomić.

- Trebalo bi da dođe i general Pavković - najavila je domaćica.

- Gde god da smo krenuli, ovakvom vožnjom teško da ćemo stići! - rekla je novinarka sa 'Trećeg kanala', žaleći se na monotoniju, dosadu i umor koji izaziva putovanje autoputem.

- Jesi li videla, sve kučići mrtvi uz put. Da li ih ubijaju ili ih samo ovde izbacuju? Nigde nijedna kola, a toliko mrtvih pasa - kaže.

- Strašno - prozborio je neko iza, neko od direktora.

- Je l’ bato, ‘oćemo mi da zađemo u Hrvatsku ili smo već tamo a i da ne znamo? - pita vozača neko od direktora. A on umesto odgovora samo skrene u šumu kraj puta. I to je to. Karađorđevo. Omiljeno Titovo sklonište. Vojnik staje mirno, podiže rampu. Otpozdravlja. Usred šume, olinjale od duge zime, pet-šet drvenih kuća i motel, sa zaključanom sobom na spratu u kojoj su nekada boravili Tito i Jovanka.

Na ražnju okreće se jagnje, u krug oko njega sede ljudi sa kravatama i među njima potpredsednik Vlade Srbije Dragan Tomić, za prepoznavanje - 'Simpo' Vranje. Njegov svetlo-sivo metalik 'audi', vranjske registracije, parkiran ispred motela, i njegov vozač sedi sve vreme za volanom prelistavajući novine. Iza, parkirana dva tamna automobila sa momcima u crnim kožnim jaknama. Među njima moderni, kratko ošišani, lep dečko sa slušalicom u uhu.

Situacija trula za priču. Ništa. Nečija deca igraju fudbal. U kuhinji ispod Titove sobe usplahirenost.

- Tomić pije samo 'čivas regal'.

- Ma ti ponudi šampanjac, kad ti kažem, posle ćemo to! - čuje se iz kuhinje.

Iza motela, pored niske terase obmotana u tamno plavi materijal, zavezan po sredini sa nešto svetlijom mašnom čeka i miruje zvezda dana. Bio je to 28. mart.

A onda su folkoristi počeli da đuskaju u pratnji narodnog orkestra. Direktori zavaljeni u od trske pletene fotelje, i među njima ležerni Dragan Tomić, u crnoj majici ispod sakoa, i sa oblakom mirisa iza sebe, zadovoljno su pljeskali.

- Ajde mala, sedi ođe - rekao je jedan. A nešto kasnije svi su poustajali, ipred zvezde dana poređali se glavni, rekli nekoliko lepih reči o ružnom i teškom vremenu, i velikim podvizima nas Srba. A onda je mašna pala nakon što je elegantno razvezao Tomić, i razotrkrila se plava lepotica.

- ...Blago onoj vladi koja ima ovakvu podršku u proizvodnji... - rekao je Tomić. Tada smo saznali da je 'Lasta' unapred kupila ovu lepoticu koja će biti izložena na Salonu automobila, jer 'to je vozilo koje je prvo proizvedeno u našoj fabrici'.

Gnjecajući crvenu, šarenu, stilsku, nazovi stazu u sve dublje blato počasni gosti i mi novinari, svita, pratnja, ušli smo u autobus i krenuli put skrivenog Titovog jezera iliti rečnog rukavca, gde je nekad On, a sad neko drugi, voleo da uživa i da se odmara od teških dana predsednikovanja. Ispred i oko midibusa, kao da su na 'kemal trofiju' ili safariju, u titovom šestosedu, kojim je, kažu ili lažu, Tito išao u lov, jurili su snimatelji, bez greške odradivši svoj posao za Dnevnik.

- Ma, dobro, ko će ovo da objavi? - prevrće očima novinar 'Danasa'.

Vratili smo se do motela.

- Kako vam se dopada vožnja? - pitali smo Tomića, prepodobivši se iako je početna namera bila pitanje: 'Je li ovo prvi put da se vozite autobusom?'

- O da, kako ne. Odlično. Nemam niti jednu jedinu zamerku - ljubazni Tomić je odgovorio, prigrlivši vašu novinarku takozvanih nezavisnih medija, nastavljajući priču o velikom podvigu od izuzetnog značaja... Zatim se popeo uz stepenice, kažu domaćini da mu pokažu Titovu sobu, i da ga tamo smeste, valjda. Tanja Nikolić Đaković

Reporteri 'Blica' u Karađorđevu, nekadašnjem Titovom lovištu, na promociji 'Ikarusovog' midibusa, sa Draganom Tomićem

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.