Zvaničnici BiH kritikuju Koštunicu

Izvor: B92, 26.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zvaničnici BiH kritikuju Koštunicu

Sarajevo -- Političari u BiH oštro reagovali na navode V. Koštunice o povezanosti RS i Kosova. U Skupštini Srbije osuđen Komšićev stav.

Ban podržao Lajčaka

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun podržao je danas nastojanja visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Miroslava Lajčaka da poboljša efikasnost centralnih institucija u toj zemlji, pozivajući tamošnje lidere da pokažu maksimalnu uzdržanost.

"Generalni sekretar >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je zabrinut zbog razvoja događaja na političkoj sceni u Bosni, koji bi mogli omesti funkcionisanje centralnih institucija, podrivajući, istovremeno, sprovođenje Dejtonskog sporazuma, što će se odraziti na stabilnost regiona", navedeno je u saopštenju Banove kancelarije.

Politički krugovi u Sarajevu ocenili su da izjava Koštunice predstavlja nedopustivo mešanje u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine i pokušaj destabilizacije regiona. Izjava premijera Koštunice da su očuvanje Kosova i Republike Srpske u ovom trenutku najvažniji ciljevi državne i nacionalne politike shvaćena je u Sarajevu kao pokušaj povezivanja pitanja Kosova s političkom situacijom u BiH

Međunarodni predstavnik Miroslav Lajčak kaže da Koštunica zna da ne govori istinu i postavio je pitanje zašto je premijeru Srbije potrebno da sada iznosi takve stavove.

Najoštrija reakcija stigla je iz kabineta predsedavajućeg Predsedništvu BiH Željka Komšića, koji smatra da su izjavom Koštunice napokon razotkrivene sve mutne političke igre Beograda prema BiH.

"Koštunici bi bilo bolje da se bavi pitanjima koja su mu posao i da prste drži dalje od BiH jer bi mogao dobiti i po prstima i po nosu", navodi se u saopštenju.

Član Predsedništva BiH Haris Silajdžić istup Koštunice smatra flagrantnim mešanjem u unutrašnje stvari BiH i smišljenom radikalizacijom stanja u regionu.

Slične stavove izneli su i lideri Stranke demokratske akcije i Socijaldemokratske partije Sulejman Tihić i Zlatko Lagumdžija.

Đurić kritikuje Komšića

Savetnik premijera Srbije za medije Srđan Đurić kritikovao je izjavu predsedavajućeg Predsedništvu BiH Željka Komšića.

Primitivne, drske i ratoborne izjave Komšića samo potvrđuju da je neophodno najodlučnije braniti Dejtonski sporazum, koji garantuje entitetski status i očuvanje Republike Srpske, rekao je Đurić agenciji Beta.

Prema Đurićevim rečima, Srbija ima obavezu da kao garant Dejtonskog sporazuma vodi računa o njegovom sprovođenju. Zato Vlada Srbije daje punu podršku premijeru RS Miloradu Dodiku da obezbedi položaj RS saglasno Dejtonskom sporazumu, rekao je Đurić.

On je dodao da necivilizovan rečnik Komšića samo dodatno produbljuje krizu koja je proizvedena Lajčakovim merama.

Burna reakcija u Skupštini Srbije

Miloš Aligrudić (Beta)

Na saopštenje iz Sarajeva burno su reagovali poslanici u Skupštini Srbije. Oni su osudili takvu izjavu navodeći da je agresivna i nediplomatska i da bi država o tome trebalo da zauzme zvaničan stav.

Saopšenje Željka Komšića bilo je reakcija na Koštuničinu izjavu da su očuvanje Kosova i Repulbike Srpske najpreči ciljevi državne i nacionalne politike Srbije.

Šefovi poslaničkih grupa DSS-a, radikala i socijalista - Miloš Aligrudić, Tomislav Nikolića i Ivica Dačić najvećim delom imali su isti stav:

Aligrudić: "Mi smo na ovom zasedanju Skupšitne imali predlog deklaracije o Kubi, pa kada smo imali predlog deklaracije o Kubi, prosto je neverovatno da ne bi mogli da imamo predlog deklaracije o situaciji u BiH koja je vezana za položaj RS. Poštenja radi, reći ću da sam jedan takav predlog imao prilike da vidim juče, koji su pripremile kolege iz SRS-a, i smatram da to može biti dobar polazni osnov da se napravi zajednički tekst i da to može biti odgovor ovog parlamenta."

Nikolić: "Mislim da kad neko da izjavu o predsedniku vlade ili članu vlade, da treba da reaguje vlada. Mislim da ovo nije za reakciju Narodne skupštine, ali sam spreman da učestvujem u izradi dokumenta, pa da upozorimo ceo svet kakvu je obavezu preuzela tadašnja Jugoslavija u pogledu zaštite Dejtonskog sporazuma i na šta smo spremni ukoliko dođe do grubog kršenja, a ono je očigledno."

Dačić: "Ako neko ovde misli da je time upozoren Koštunica, mislim da se duboko vara. Ovde je upozorena Republika Srbija, srpski narod i upozoreni su građani RS-a i srpski narod u BiH, da im slučajno ne padne na pamet da brane Dejtonski sporazum, da Srbija treba da bez ikakvog podizanja glasa, da ne kažem nekog drugog organa, da treba da mirno gleda otimanje Kosova i Metohije i da mirno gleda uništavanje RS-a".

Ministar Milan Marković rekao je u Skupštini da kao predstavnik vlade potpuno razume zabrinutost poslanika, ali da smatra da Komšićeva izjava ne zaslužuje ozbiljnu reakciju vlasti:

"Treba dobro proceniti da li jedna takva izjava zaslužuje da se njome bave organi Republike Srbije, karakter i kvalitet izjave gospodina Komšića je takva da jedva zaslužuje da se nađe na stupcima žute štampe", kaže on.

"Nažalost, postoji nešto drugo što je vrlo ozbiljno, a to je ideja koju sprovodi gospodin Lajčak. Mislim da su izjave predsednika Republike i predsednika Vlade bile pravi uravnoteženi i komplementaran odgovor na ono što je ideja koju sprovodi ili zastupa gospodin Lajčak", kazao je Marković.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.